Linkovi

'Presuda sa snažnim odjekom'  (5/2/04) - 2004-02-05


'Presuda sa snažnim odjekom' naslov je članka u kojemu "Washington Post" komentira presudu Vrhovnog suda Massachusettsa o istospolnom braku. Odbacivši kompromisnu verziju Vermonta o 'građanskoj zajednici', ovaj je sud praktički pitanju homoseksualnog braka zajamčio jednu od najistaknutijih uloga u predizbornoj predsjedničkoj kampanji. Konvencija Demokratske stranke, na kojoj će biti izabran stranački protukandidat predsjedniku Bushu na izborima u studenom, održat će se upravo u Bostonu, podsjeća Post. A, dodaje se, i trenutni vodeći demokratski kandidat je senator te iste države.

Nakon mjeseci šutnje, direktor CIA-je George Tenet pokreće snažnu i glasnu obranu predratnih obavještajnih podataka o Iraku - piše "New York Times", najavljujući današnji govor gospodina Teneta na Sveučilištu Georgetown. On se već mjesecima priprema za svjedočenje pred senatskim odborom za obavještajni rad, te poznavaoci prilika vjeruju da će danas javnost čuti upravo glavne postavke iz tog svjedočenja, koje je bilo planirano za idući mjesec. Kako piše njujorški list, gospodin Tenet će govoriti o teškoćama i kompleksnosti, inherentnoj špijunskom radu, u pokušaju da spasi ne samo vlastiti položaj, nego i čitavu Središnju obavještajnu agenciju.

Sa stranica bostonskog "Christian Science Monitora" dolazi trezveni komentar nedjeljne obnaženosti Janet Jackson na jednoj od nacionalnih televizijskih mreža. Čemu čuđenje, pita taj list, i čemu istraga na koju poziva glavni dužnosnik administracije zadužen za televizijske i radijske valove. Upravo su zakonske mjere koje je poticao Michael Powell, čelnik Savezne agencije za telekomunikacije, dovele do takve krvoločne konkurencije među televizijskim mrežama, gdje je moć koncentrirana na nekoliko divovskih kompanija, da šokantna iznenađenja postaju nasušna u lovu na gledatelje, rejting i profit. Bilo da je to dojka Janet Jackson, poljubac Britney Spears i Madonne, ili nezgodni epiteti koje izgovori Bono, sve je to očajnička taktika privlačenja najželjenije publike - mladih muškaraca u dobi od 18 do 34 godine, piše "Christian Science Monitor".

XS
SM
MD
LG