Linkovi

Neobični kamenčići i pijesak pred kamerom sonde 'Opportunity' (5/2/04) - 2004-02-05


Jedna od američkih sondi na Marsu snimila je izbliza vrlo neobično tlo i okrugle kamenčiće zaobljenih rubova za koje se znanstvenici nadaju da će im otkriti je li tim područjem ikada tekla voda.

Rover 'Opportunity' poslao je fotografije koje nalikuju vrlo čudnoj plaži - tanki sloj sivog pijeska prekriva vrlo sitnu crvenu prašinu, a po svemu su razbacani kamenčići svijetle boje i promjera oko 3 centimetra.

Vodeći geolog misije na Marsu, Steven Squyres, sa Sveučilišta Cornell, kaže da se pokazuju elementi tla koji nisu viđeni nigdje drugdje na Marsu: "Ovo se tlo sastoji od čitavog niza različitih komponenti, koje se na raznim mjestima nalaze u različitim omjerima. Sada istražujemo za eventualnom korelacijom tih različitih omjera."

Zaobljeni rubovi kamenčića navode na pomisao da ih je izgladila voda. Tragovi hematita, spoja željeza koji često nastaje u vodi, već su nađeni, ali znanstvenici ne žele preuranjeno izvoditi zaključke.

Slijedeći korak za rover 'Opportunity' je prelazak šest metara do stijene u kojoj su instrumenti zabilježili veću koncentraciju hematita. Ukoliko se potvrdi da je on nastao u vodi, a ne suhim vulkanskim procesom - kao što je ponekad slučaj -, taj bi dokaz ukazivao da je Crveni planet nekad imao uvjete okoliša koji su mogli podržati život.

XS
SM
MD
LG