Linkovi

Suradnja SAD i Rusije (5/2/04) - 2004-02-05


Suradnja između Sjedinjenih Država i Rusije bila je tema nedavnih razgovora između ruskih čelnika i američkog državnog tajnika Colina Powella.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da su ti razgovori bili sveobuhvatni i iskreni: "Gospodin Powell je jasno dao do znanja da smo ostvarili stratešku suradnju s Rusijom na nizu područja, te da je napredak prema učvršćivanju demokracije u Rusiji za nas također pitanje od strateškog značaja."

Gospodin Powell je kazao da Rusi i Amerikanci dijele zajednička načela demokracije i poštivanja ljudskih prava. Upravo zato, dodao je, Sjedinjene su Države zabrinute zbog "određenih događaja u ruskoj unutarnjoj i vanjskoj politici." Korištenje političke moći u Rusiji nije u potpunosti u skladu s vladavinom zakona. Ruski novinari izloženi su pritisku od strane vladinih dužnosnika. Ruske i pro-moskovske snage sigurnosti u Čečeniji i dalje teško krše ljudska prava, baš kao što to čine i čečenski pobunjenici.

Državni tajnik Powell kazao je da su i Sjedinjene Države i Rusija vrlo zainteresirane za suradnju, te da su sučeljene s nizom istih prijetnji. Rusija i Sjedinjene Države su saveznici u borbi protiv međunarodnog terorizma i širenja oružja za masovno uništavanje. I Amerikanci i Rusi imaju koristi od zajedničkih napora u borbi protiv bolesti, zaštiti okoliša i miroljubivom istraživanju svemira.

"Put do demokratske budućnosti nije niti ravan, niti jednostavan," rekao je gospodin Powell, dodajući da je Rusija ipak ostvarila znakovit napredak: "Kada se osvrnem na proteklih trideset godina kako dolazim u Rusiju, vidim da je proteklih petnaest godina bilo razdoblje izvanredne tranformacije prema demokratskom sustavu vlasti, u kojem ljudi mogu slobodno glasati. Zato me ne brine da će se Rusija vratiti u stare dane Sovjetskog Saveza. Daleko od toga."

"Prijateljstvo Amerike s Rusijom i s ruskim narodom," rekao je gospodin Powell, "neće oslabiti."

XS
SM
MD
LG