Linkovi

Zabrana izvoza govedine Ameriku koštala $3.8 milijarde (5/2/04) - 2004-02-04


Panel međunarodnih stručnjaka upozorio je da postoji velika vjerojatnost da u američkom stočnom fondu ima još stoke zaražene bolešću kravljeg ludila. Na sastanku u blizini Washingtona, stručnjaci su također preporučili da se, kao mjera predostrožnosti, mozak i leđna moždina uklone iz hrane za stoku i hrane za kućne ljubimce.

Otkako je u Sjedinjenim Državama krajem prošle godine otkriven prvi slučaj bolesti kravljeg ludila, djelomice je obustavljen izvoz američke govedine u inozemstvo u vrijednosti od 3 milijarde i 800 milijuna dolara.

Članovi panela, koje je imenovala američka ministrica poljoprivrede Ann Veneman, također su priopćili da "postoji velika mogućnost" da je u Sjedinjene Države uvezeno više grla zaraženih kravljim ludilom, vjerojatno iz Kanade ili Europe. Predsjedatelj Odbora Urlich Kihm izjavio je da bi u Sjeidnjenim Državama svaki mjesec mogao biti otkriven novi slučaj bolesti kravljeg ludila, no da ipak ne treba strahovati od većeg širenja te bolesti, kao što se to dogodilo u Britaniji tijekom osamdesetih godina.

XS
SM
MD
LG