Linkovi

Senatori Kerry i Edwards veliki pobjednici jučerašnjih izbora Demokratske stranke (4/2/04) - 2004-02-04


Očekivalo se da će senator Kerry ostvariti velike pobjede u saveznim državama Missouri, Delaware i Arizona i tako učvrstiti svoj status vodećeg kandidata Demokratske stranke. Tako je i bilo, s time da je - kako se čini - pobjede odnio i u North Dakoti i New Mexicu. Međutim, senator John Edwards pobijedio je na primarnim izborima u South Carolini.

Najneizvjesnija bitka vodila se u Oklahomi između umirovljeng generala Wesleya Clarka i Johna Edwardsa, a pobjedu je na kraju odnio gospodin Clark s jedva nešto više od tisuću glasova prednosti. Zbog tako male razlike Izborno povjerenstvo nije htjelo odmah verificirati pobjedu generala Clarka, već će to učinti kasnije tijekom tjedna.

Kako se čini, preliminarni rezultati pokazuju da je većina glasača bila preokupirana s gospodarstvom i radnim mjestima. Međutim, mnogi su izjavljivali kako je bitno da se izabere snažni kandidat koji će se moći suprotstaviti predsjedniku Bushu.

Istovremeno, jučerašnji rezultati donijeli su prilično loše vijesti za neke kandidate iz redova demokrata. Senator iz Connecticuta Joseph Lieberman, koji je bio dopredsjednički kandidat Alu Gore odustao je od utrke nakon slabih rezultata. Zanimljivo je spomenuti da je gospodin Lieberman bio jedini demokratski predsjednički kandidat koji je izražavao podršku ratu u Iraku. Analitičari smatraju da je njegov položaj umjerenog demokrata bio u suprotnosti s raspoloženjem većeg dijela stranke koja je tražila kandidata koji se jasno razlikuje od predsjednika Busha. Također nekoć vodeći kandidat Howard Dean završio je jučerašnje izbore u većini država s vrlo malom podrškom glasača. Ipak, najavio je da će nastaviti s kampanjom.

XS
SM
MD
LG