Linkovi

Nakon najave istrage obavještajnih propusta, odnos između predsjednika i direktora CIA-e neizmijenjen (4/2/04) - 2004-02-04


Wshington Post donosi tekst o odnosu direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e Georgea Teneta i predsjednika Busha, koji se – po pisanju ovog lista - nije izmjenio nakon što je američki predsjednik prekjučer najavio osnivanje posebno neovisnog panela koji će istraživati obavještajne propuste uči invazije na Irak. On, kao i svaki dan otkako je gospodin Bush na predsjdničkom položaju, dolazi ujutro u ovalni ured i oko pola sata predsjedniku opisuje prijetnje Sjedinjenim Državama.

Obavještajne informacije o iračkom naoružanju dovele su do toga da je CIA izložena vrlo pomnom promatranju izvana kao nikad u sedam godina otkako joj je George Tenet na čelu. Stvari neće biti ništa lakše za Georgea Teneta u budućnosti – piše dalje Post. Očekuje se da će izvješće senatskog Odbora za obavještajne djelatnosti biti vrlo kritično i prema CIA-i i prema Tenetu, isto kao i slično izvješće Zastupničkog doma koje treba biti objavljeno kasnije ove godine, te izvješće o terorističkim napadima od 11. rujna 2001. godine. Međutim, iako demokrati u Kongresu žele da predsjednik Bush preuzme odgovornost za obavještajne propuste, a ne George Tenet, prošli tjedan je senator Bob Graham, demokrat iz Floride, javno pozvao na njegovu ostavku – podsjeća današnji Washington Post.

New York Times piše kako su se Bijela kuća i državni tajnik Colin Powell jučer potrudili da djeluju jedinstveno po pitanju rata u Iraku, samo dan nakon što je gospodin Powell izjavio da nije siguran kako bi preporučio invaziju da je znao da Saddam Hussein nema zalihe zabranjenih oružja. Nakon interviewa Washington Postu objavljenog u jučerašnjem izdanju, gospodin Powell izjavio novinarima da je - po njegovim riječima – "ključna stvar da je predsjednik Bush donio ispravnu odluku". Očito su neke izjave Postu gospodina Powella – na koje smo se osvrnuli u jučerašnjem pregledu američkog tiska – iziritirale dužnosnike Bijele kuće koji su se već i prije žalili da se državni tajnik često udaljava od službene linije administracije. Ovaj interview državnog tajnika ponovno je - piše New York Times – skrenuo pozor na dugotrajne vanjskopolitičke sukobe koji vladaju unutar administracije predsejdnika Busha a u kojima se s jedne strane nalazi Colin Powell, a s druge dopredsjednik Dick Cheney i ministar obrane Donald Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG