Linkovi

Ryanair mora vratiti 30% subvencija jednom belgijskom aerodromu (4/2/04) - 2004-02-04


Europskom ekonomičnom zrakoplovnom avioprijevozniku Ryanair naloženo je da vrati dio od preko 15 milijuna eura u subvencijama koje je primio od jednog belgijskog regionalnog aerodroma. Iz ove kompanije kažu da odluka predsatvlja za njih katastrofu, međutim rekacije na burzi ukazuju na to da su ulagači vjerovali kako bi moglo ispasti i puno gore.

Prema odluci Europske komisije Ryanair mora vratiti oko 30 posto od iznosa koji je primio od belgijskog aerodroma Charleroi. Povjerenica Europske komisije za transport Loyola de Palacio kaže da je ovaj aerodrom računao nepošteno niske cijene za zemaljske usluge Ryanaira, čime su drugi avioprijevoznici, koji opslužuju druge aerodrome, dovedeni u neravnopravni položaj. "Cijene za procesuiranje na zemlji bile su neobično niske, oko jedan euro po putniku. Rata koji Charleroi obično naplaćuje je između osam i deset eura po putniku".

Poslušajmo i glavnog direktora Ryanaira Michaela O'Learyja. "Današnja odluka o aerodromskim pristojbama na Charleroiju je katastrofa za potrošače. Plaćat će više cijene. To je katastrofa za javne aerodrome jer vam veže ruke iza leđa. Više se ne možete nositi s privatnim aerodromima. Ovo predstavlja katastrofu za zračni promet u Europi općenito".

Iz Ryanaira kažu da će se žaliti na ovu odluku. Kako se čini, financijska tržišta nisu bila toliko zabrinuta zbog odluke Europske komisije. Cijene dionica Ryanaira zapravo su porasle. Analitičari smatraju da bi se ova odluka mogla promatrati kao svojevrsne smjernice za buduće ugovore između ekonomičnih prijevoznika i manjih regionalnih aerodroma.

Ekonomični avioprijevoznici doživjeli su posljednjih godina pravi boom u Europi, promičući turizam na mjestima koja nisu imala veći broj posjetitelja prije toga. Primjerice, sam aerodrom Charleroi tijekom prošle godine imao je milijun i osamsto tisuća putnika, što je otprilike sedam puta više negoli 2000. prije negoli je Ryanair počeo obavljati letove s njega.

XS
SM
MD
LG