Linkovi

Zbog pojave ricina, tri zgrade američkog Senata i danas zatvorene (5/2/04) - 2004-02-04


Tri zgrade američkog Senata ostat će i danas zatvorene, dva dana nakon što je smrtonosni toksin ricin pronađen u jednoj od njih.

Stručnjaci za opasne materijale nastavit će s čišćenjem ricinove prašine u sobi za razvrstavanje pošte senatora Billa Frista u senatskoj zgradi Dirksen, te će nastaviti potragu i za drugim oblicima kontaminacije u cijeloj zgradi, kao i u druge dvije koje su zatvorene zbog tog incidenta...Iako je veći broj saslušanja u Senatu planiranih za danas odgođen, Senat će nastaviti s radom. S radom će nastaviti i Zastupnički dom. Senator Frist je izjavio da će sve tri zgrade biti ponovno otvorene unutar tjedan dana. Ricin može biti smrtonosan, ako ga se udiše u većim količinama. Policijska istraga je započela uz pomoć posebnih antiterorističkih snaga i Saveznog istražnog ureda FBI-a.

Istražitelji pokušavaju utvrditi je li prah otkriven u Senatu povezan s pismom u kojem se nalazio ricin, a koje je bilo upućeno u Bijelu kuću u studenom prošle godine. Izvori bliski istrazi kažu da je u tom slučaju bila riječ o ricinu vrlo niske potencije koji u to vrijeme nije predstavljao opasnost po zdravlje.

XS
SM
MD
LG