Linkovi

Umro Warren Zimmermann (5/2/03) - 2004-02-04


Posljednji američki veleposlanik u Jugoslaviji Warren Zimmermann umro je u dobi od 69 godina od raka gušterče. Veleposlanik Zimmermann služio je u Francuskoj, Austriji, Španjolskoj, Švicarskoj, Venecueli i bivšem Sovjetskom savezu.

Warrena Zimmermanna je za veleposlanika u Jugoslaviji imenovao predsjednik George Bush stariji 1989. Veleposlanik Zimmermann predvodio je američke napore na očuvanju tadašnje Jugoslavije. Predsjednik Bush povukao ga je 1992. iz Beograda u znak prosvjeda zbog izbijanja rata.

Godine 1994. Warren Zimmermann je bio među najuglednijim diplomatima koji su podnijeli ostavke u Državnom tajništvu zbog odbijanja predsjednika Clintona da vojno intervenira u Bosni i Hercegovini. Unatoč ostavci, tadašnji državni tajnik Warren Christopher priznao je gospodinu Zimmermannu dosljednost i principijelnost, izjavivši da je "Warren Zimmermannu trideset i tri godine posvetio svoj profesionalni život promišljenom promicanju američkih interesa u inozemstvu".

Njegov sin Tim Zimmermann izjavio je za današnji New York Times kako se umirovljeni veleposlanik osjećao zadovoljeno kad je administracija predsjednika Clintona konačno intervenirala vojno u Bosni i Hercegovini.

Američki državni tajnik Colin Powell nazvao je jučer gospodina Zimmermanna "jednim od naših najboljih veleposlanika" i "elokventnim braniteljem ljudskih prava i izbjeglica". Tijekom devedesetih godina Warren Zimmermann bio je na čelu Ureda State Departmenta za programe zbrinjavanja izbjeglica. Nakon umirovljenja iz diplomatske službe, predavao je na sveučilištima Columbia i Johns Hopkins. Bivši veleposlanik u Jugoslaviji autor je brojnih knjiga o američkoj vanjskoj politici, uključujući "Izvore jedne katastrofe", knjigu o raspadu Jugoslavije, koja je dobila nagradu Američke akademije za diplomaciju.

Warren Zimmermann umro je jučer u svom domu u Great Fallsu, u Virginiji, pokraj Washingtona.

XS
SM
MD
LG