Linkovi

Rumsfeld: 'Ne možemo znati o svemu što se događa u svijetu' (5/2/04) - 2004-02-04


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld svjedočio je u Kongresu da se iz do sada prikupljenog dokaznog materijala ne može zaključiti je li Irak imao oružje za masovno uništavanje ili ne. Kako izvješćuje Nick Simeone, ministar Rumsfeld također je branio rad američkih obavještajnih službi na procjenjivanju prijeratnog iračkog arsenala.

Svjedočenje pred senatskim Odborom za oružane snage započeo je republikanski predsjedatelj odbora John Warner, postavivši pitanje o tome – kako to da u Iraku do sada nije pronađeno oružje za masovno uništavanje. "Trebali biste nas gledati ravno u oči i iznijeti nam vaša mišljenja o tome" - upozorio je ministra Rumsfeld senator Warner.

Ministar obrane Rumsfeld odgovorio je da su u Iraku možda još uvijek sakrivene zalihe zabranjenog oružja, iako je bivši šef američkih inspektora David Kay izjavio da ih do sada nije uspio pronaći. "Sve što smo do sada doznali ne predstavlja dokaz da je Saddam Hussein imao ono što smo mi i naše obavještajne službe vjerovali da ima. No, nije dokazano niti suprotno. Obavještajni podaci nikada nisu savršeni. Ne znamo, ni možemo znati, niti ćemo ikada doznati sve što se u svijetu događa" - rekao je Donald Rumsfeld.

Očekuje se da će predsjednik Bush uskoro imenovati članove neovisnog panela koji će istraživati moguće propuste američkih obavještajnih službi u vezi s Irakom.

Gospodin Rumsfeld također je odbacio optužbe da je administracija manipulirala obavještajnim podacima da bi opravdala napad na Irak. Kako je rekao, postoji niz teorija o tome što se dogodilo s iračkim oružjem – od toga da je prebačeno u druge zemlje ili sakriveno diljem Iraka, do toga da je uništeno ili da je Saddam zavaravao svijet, tvrdeći da to oružje ima, iako ga zapravo nije imao. Bez obzira na to što je od toga istina, kazao je ministar Rumsfeld, predsjednik Bush donio je ispravnu odluku kada je odlučio krenuti u rat protiv Iraka.

Demokratski senator Edward Kennedy oštro je kritizirao postupke vlade, izrazivši da će planovi o pokretanju neovisne istrage biti usredotočeni na traganje za krivcima među obavještajnim analitičarima, a ne među onima koji formuliraju politiku. "Mislim da Bijela kuća želi neuvjerljivost razloga za pokretanje rata pripisati obavještajnim službama, umjesto da prizna da je manipulirala postojećim obavještajnim podacima," kazao je senator Kennedy.

XS
SM
MD
LG