Linkovi

Srbijanski radikali tvrde da je novosadski Građanski list 'pro-ustaško glasilo' (4/2/04) - 2004-02-03


Nakon što je visoki čelnik Srpske radikalne stranke Milorad Mirčić optužio novosadski Građanski list da je "prohrvatski i ustaški", te da ga direktno financira hrvatski predsjednik Stjepan Mesić – za cijeli slučaj zainteresiralo se i Okružno javno tužilaštvo.

Čitav skandal dogodio se je na posljednjoj presici Okružnog odbora Srpske radikalne stranke u Novom Sadu, kada je visoki čelnik radikala Milorad Mirčić teško optužio Građanski list da je "prohrvatski i ustaški" i da ga, rekao je Mirčić, direktno financira hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Novinare tog lista Mirčić je nazvao izdajnicima i špijunima i to samo zato jer su u objavljenom intervjuu sa zamjenikom predsjednika SRS – Tomislavom Nikolićem prenijeli njegovu izjavu da je "SRS za gušenje autonomije Vojvodine".

Za čitav slučaj zainteresiralo se dan nakon ovih teških optužbi i Okružno javno tužilaštvo zatraživši audio-vizuelni snimak sa presice na kojoj su izrečene gore navedene optužbe na osnovu kojih će tužilaštvo utvrditi da li ima elemenata za pokretanje krivične prijave protiv Mirčića zbog izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje.

Tužbu protiv Mirčića najavio je i vlasnik «Građanskog lista» Miodrag nikić, a u znak prosvjeda novinari Građanskog lista danas su Novosađanima djelili besplatan primjerak lista koji danas nije izašao u koloru, već crno-bijeli sa naslovnicom "Napadnuti" i u kojem je objavljena integralna, šira verzija spornog intervjua sa Tomislavom Nikolićem.

Akcija djeljenja besplatnih primjeraka lista imala je za cilj skretanj pozornosti javnosti na što su sve radikali spremni, a redakcija je uvrede Mirčića na račun svojih novina ocjenila u duhu poslovice: "Vuk dlaku mjenja, ali ne i čud".

Miodrag Nikić, vlasnik "Građanskog lista» kaže da redakcija izjavu radikalskog čelnika ocjenjuje kao «otkrivanje pogubne i ubilačke politike koja je sada opet pokazala pravo lice".

U posljednjem periodu radikali su se vješto izvježbali i počeli su ubjeđivati narod da nisu stari, ali – jesu, kaže Miodrag Nikić. Podsjetivši na činjenicu da se već toliko puta prelazilo preko sličnih izjava radikala, čak i direktnih pretnji smrću nekim novinarima – uredništvo Građanskog lista je izrazilo nadu da će odgovorni u Srbiju učiniti nešto po ovom pitanju.

Zbog Mirčićeve izjave oštar prosvjed uputili su Asovijacija neovisnih elektronskih medija (ANEM), kao i regionalna kancelarija Neovisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). ANEM u priopćenju između ostalog kaže da je apsolutno neprihvatljivo vraćanje u javni život jezika pretnji, uvreda i diskvalifikacija novinara i političkih neistomišljenika na vjerskoj, rasnoj i nacionalnoj mržnji.

XS
SM
MD
LG