Linkovi

Powell: 'Sumnja u postojanje iračkog oružja utjecala bi na invaziju' (3/2/04) - 2004-02-03


Današnji Washngtonu Post objavljuje interview s državnim tajnikom Colinom Powellom u kojem kaže da bi sumnje u postojanje iračkog oružja masovnog uništavanja možda imale utjecaja na pokretanje invazije na tu zemlju. Gospodin Powell dodaje da iako nije imao biološka, kemijska i nuklearna oružja, Saddam Hussein je imao namjeru da ih nabavi i zadrži kapacitete za njihovu proizvodnju ukoliko bi međunarodne sankcije protiv Bagdada bile ukinute. Američki državni tajnik je također izjavio kako je veći dio proteklog vikenda čitao svjedočenje pred Senatom bivšeg američkog inspektora za iračko oružje Davida Kaya i da je ono ide puno više u prilog administracije negoli se to prikazuje u medijima – objavljuje u svom interviewu s Colinom Powellom današnji Washngtonu Post.

New York Times donosi analizu prijedloga proračuna predsjednika Busha u kojoj se kaže kako američki predsjednik računa na to da će zemlja pristati na njegove fiskalne prioritete. Obično predsjednici u izbornim godinama najavljuju nove domaće programe, međutim, George Bush je preokrenuo tu taktiku. Njegov jučerašnji prijedlog proračuna smanjuje domaće programe, a povećava izdvajanja za vojsku, što pokazuje spremnost predsjednika da se kocka sa svojim ponovnim izborom. Ono na što se predsjednik oslanja jest da će glasači više pažnje posvetiti zaštiti zemlje od mogućeg novog terorističkog napada, negoli smanjivanjima domaćih programa ili čak rekordnom saveznom proračunskom manjku – piše New York Times.

Bostonski Christian Science Monitor donosi tekst o sve većoj popularnosti tzv. Online sveučilišta, odnosno, studijima u kojima se nastava i ispiti obavljaju preko Interneta. Mnogi Amerikanci promatraju to kao prihvatljivu i vjerojatno lakšu alternativu tradicionalnim školama i fakultetima. Međutim, neki to promatraju i kao praksu koja će uzdrmati temelje financiranja visokoškolskih ustanova u Sjedinjenim Državama. Christian Science navodi i jednog profesora koji smatra da ovo 'obrazovanje na daljinu' predstavlja "krajnju komercijalizaciju visokog obrazovanja". Ipak online obrazovanje velika je prednost za ljude čije životne okolnosti ne ostavljaju prostor za pohađanje nastave na sveučilišnima, kao što su samohrane majke, osobe koje služe u oružanim snagama u inozemstvu itd.

XS
SM
MD
LG