Linkovi

Danas izbori Demokratske stranke u sedam saveznih država (3/1/04) - 2004-02-03


U sedam američkih saveznih država danas se održavaju primarni stranački izbori ili politički skupovi na kojima će se glasovati o kandidatu Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u studenom ove godine.

Ankete javnog mnijenja ukazuju na to da bi vodeći kandidat Demokratske stranke, senator John Kerry, mogao učvrstiti svoju prednost nakon današnjeg glasovanja. U svih sedam država senator Kerry se ili nalazi u vodstvu ili je vrlo blizu kandidata u vodstvu. Ispitivanja pokazuju da vodi u državama Missouri i Arizona, dok je vrlo blizu vodstva u državama South Carolina i Oklahoma. Savezne države Delaware, New Mexico i South Dakota danas također održavaju stranačke izbore. Kako se očekuje, analitičari će najpomnije pratiti današnje izbore u South Carolini, gdje – kako se čini – senator John Edwards ima manju prednost nad Johnom Kerryjem.

Senator Edwards, koji je inače rođen u toj državi, a na senatsko je mjesto izabran iz North Caroline, kaže da mora pobijediti u South Carolini, ako želi svoju kampanju održati na životu. "Ja sam osoba u ovoj utrci koja je pokazala da može pobijediti u teškim izborima na jugu. Ja mislim da se to prenosi i na druge dijelove zemlje".

Umirovljeni general Wesley Clark nada se pobjedi u Oklahomi, a bivši guverner Vermonta Howard Dean obećava da će ostati u izbornoj utrci, iako mu izgledi za pobjedu na današnjim izborima nisu odveć blistavi u ni jednoj od država. Danas se odlučuje o 269 delegata Demokratske stranke koji će glasovati na stranačkoj konvenciji u Bostonu, gdje će i biti imenovan kandidat koji će se 4. studenoga suprotstaviti predsjedniku Bushu na predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG