Linkovi

Među američkim tinejdžerima sve manje narkomana (4/2/04) - 2004-02-03


Uporaba droge medju americkim tinejdžerima pala je za 11 posto u protekle dvije godine – priopćuju zdravstveni djelatnici. Po njihovoj procjeni, za to su zaslužni bolja suradnja policije, sudstva, rehabilitacijskih centara i programa prevencije.

Američki zdravstveni djelatnici procjenjuju da oko 7 milijuna ovisnika o narkoticima treba liječenje. Istovremeno, već ih se liječi nekoliko milijuna. John Walters, celnik drzavne Udruge za suzbijanje uporabe droga, kaže: "Potrebno je identificirati skupine i pojedince čije ponasanje steti drugima. Isto je tako važno spriječiti takvo ponašanje i uhapsiti osobe koje su se ogriješile o zakon."

Ovaj stručnjak ističe da je u borbi protiv uporabe droge potrebna suradnja izmedju obrazovnih djelatnika, policije, sudstva i osoblja koje lijeci ovisnike.

U Los Angelesu i drugim gradovima, specijalizirani sudovi pruzaju osobama uhicenim zbog uporabe droge mogucnost lijecenja, umjesto zatvorske kazne. Los Angeles ima dvanaest takvih sudova. Michael Judge, jedan od osnivača ovog programa, kaže da 75 posto sudionika programa nije ponovno uhapseno. Jonathan Fielding, zdravstveni direktor okruga Los Angelesa, ističe da koristenje droga utjece i na zivote ovisnika, ali i drugih: "Dvije trecine zlocina pocine osobe koje su pod utjecajem droge. Pogledate li zivote koji su se znatno promijenili zbog necije ovisnosti, shvatit cete da postoje brojne zrtve necije ovisnosti o drogama."

No, lijeka ima. 37-godisnji pacijent Nick Morgan kaze da se oslobodio od uporabe droge zahvaljujuci velikoj želji, pomoći drugih bivših ovisnika i zdravstvenih djelatnika: "Droga mi vise nije potrebna, sada radim na tome da se potpuno oslobodim ovisnosti. Ovaj center za lijecenje je ucinkovit. Do sada nisam mogao sam postici napredak, no sad po prvi put osjecam da je života –ispred mene!"

No, i ovaj bivši ovisnik, kao i nebrojeni drugi, morat će dugo snositi posljedice svoje ovisnosti. Zaražen je virusom HIV i ima hepatitis C. Obje je infekcije dobio putem igala koje je dijelio sa zaraženim osobama. Ipak, shvaća da ce mu sada – kad više ne ovisi o drogama – biti lakše uhvatit se u koštac sa svojim zdravstvenim problemima i nastaviti sa životom. A da je već počeo, potvrdjuje i činjenica da se upisao na lokalni koledž, gdje pohađa tečajeve iz automehanike.

XS
SM
MD
LG