Linkovi

Prijedlog američkog proračuna za 2005. - $2 bilijuna 400 milijardi (2/2/04) - 2004-02-02


Predsjednik Bush poslao je Kongresu svoj prijedlog proračuna za fiskalnu 2005. godinu, vrijedan 2 bilijuna i 400 milijardi dolara. U predsjednikovom prijedlogu proračuna predviđeno je veliko povećanje potrošnje za vojne potrebe, kao i za unutarnju sigurnost.

Vojna potrošnja povećala bi se za 7 posto, ali to ne uključuje i ogromne troškove povezane s razmještajem stotina tisuća američkih vojnika u Iraku i Afganistanu. Predsjednik traži gotovo 10 posto više sredstava za Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje se, između ostalog, bavi i useljavanjem, patroliranjem granice, te mjerama sigurnosti u zračnom prometu. Savezni istražni ured, FBI, koji je nadležan za protuterorističke programe, dobio bi također još više novca.

U ostalim stavkama prijedloga proračuna predviđa se smanjenje potrošnje - u drugim vladinim programima koji nisu povezani s domovinskom sigurnosti.

Prema prijedlogu predsjednika Busha, vlada će slijedeće godine potrošiti 520 milijardi dolara više nego što će "ubrati" na ime poreza - što predstavlja rekordni nacionalni deficit. Predsjednik predlaže petogodišnji plan za smanjenje deficita na pola, ponajviše oštrim ograničavanjem potrošnje Kongresa u takozvanim 'diskrecijskim programima'.

XS
SM
MD
LG