Linkovi

Zanima li Ameriku 'alternativa Georgeu Bushu'? (3/2/04) - 2004-02-02


Koliku će važnost vanjska politika i međunarodni odnosi ove godine imati na predsjedničkim izborima? Hoće li protivnik Georgeu Bushu, iz Demokratske stranke, biti izabran na temelju vanjskopolitičke platforme? Je li vojni angažman u Iraku učinio Ameriku sigurnijom ili nesigurnijom? Ova su pitanja nedavno bila postavljena stručnjacima okupljenima na panelu u utjecajnom Vijeću za međunarodne odnose.

Vanjska će politika biti jedna od najvažnijih tema na ovogodišnjim predsjedničkim izborima. Ova činjenica bi mogla pomoći Georgeu Bushu da osvoji i drugi predsjednički mandat – smatra Ed Rollins, jedan od stratega Republikanske stranke. "Ljudi ga smatraju dobrim državnikom, čelnikom koji je zemlju uspješno proveo kroz jedan rat. Vojska ga poštuje. Na izborima 2002., u sredini mandata, njegova je stranka u Kongresu osvojila nova mjesta – što se ne događa često. Prema tome, mislim da zemlju, kao cjelinu, ne zanima alternativa Georgeu Bushu. Njegova je izborna baza prilično čvrsta."

Shoen: Ljudima nije jasno što nam je to sve trebalo

Međutim, najnovije ankete pokazuju da je predsjednikova popularnost posljednjih tjedana naglo opala: samo 50 posto građana smatra da on dobro obavlja svoj posao, što je najniža razina otkako je ušao u Bijelu kuću. Douglas Shoen, politički stratteg Demokratske stranke i jedan od savjetnika predsjednika Billa Clintona, smatra da se George Bush pokazao vrlo lošim predsjednikom, pogotovo kada je u pitanju vanjska politika:

"Očito je da vlada nema jasan plan. Angažman u Irak nikad nije bio do kraja objašnjen, činjenica je da zemlja u ovom trenutku nije ništa sigurnija nego što je bila prije rata. Krenuli smo u rat zbog oružja za masovno uništavanje. Nismo ga pronašli. Tvrdili smo da postoji veza između al-Qaide i Iraka, no sada se čini kako ona ipak nije postojala. Ljudima nije jasno što nam je to sve trebalo."

Sadašnja je vlada međutim više ranjiva kada se povede debata o ekonomiji – smatra Douglas Shoen. "Prioritet prijetnje terorizma postaje donekle upitan kad se kandidati počnu okretati domaćim problemima. Radna mjesta se i dalje sele iz Amerike, u zemlje gdje su plaće mnogo niže. Da li slobodna trgovina šteti ili koristi Americi? Također, mnoge probleme vezane uz globalizaciju ekonomije naša zemlja rješava bez ikakve pomoći saveznika."

Žene i umirovljenici napuštaju demokrate?

Andrew Kohut, direktor Instituta za politička istraživanja Pew, upozorava demokrate da određene demografske promjene, kao i promjene u općim političkim stavovima javnosti – pogoduju republikancima. "Dvije važne skupine – žene i građani starije dobi - koje su u prošlosti, općenito gledano, podržavale demokrate, danas sve glasnije izražavaju stav da Amerika treba još više ojačati svoju vojsku. Glasači kojima je nacionalna sigurnost prioritet u pravilu glasuju za republikance. Slabljenje podrške među ženama i umirovljenicima za demokrate je velik problem."

Sudionici panela u Vijeću za međunarodne odnose upozorili su da će se - kada se izborna kampanja zahukta - glavne teme predsjedničke debate možda na jesen i promijeniti, pod utjecajem dnevnih događaja.

XS
SM
MD
LG