Linkovi

Predsjednik Bush o Afganistanu (1/2/04) - 2004-02-01


Lakhdar Brahimi, bivši glavni predstavnik Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nedavno je održao govor u Vijeću sigurnosti. Tom je prilikom kazao da se pred Afganistanom nameću izazovi na području vladavine zakona, poboljšanja sigurnosti i ubrzavanja tempa obnove. Sjedinjene Države, njihovi prijatelji i saveznici i dalje su predani pomoći slobodnom Afganistanu.

Ta je zemlja pod vladavinom talibana bila glavna baza za obuku terorista al-Qaide. Tamo su teroristi učili kako ubijati nedužne. Talibani su odbacili ultimatum, u kojem je od njih traženo da eliminiraju terorističku prijetnju iz Afganistana. Zbog tog odbijanja, rekao je predsjednik Bush, režim talibana više ne postoji.

"Tog barbarskog režima više nema i narodu Afganistana je tako bolje. Radujemo se činjenici da su stanovnici Afganistana sada slobodni. Sjetite se, prije našeg dolaska, talibani čak nisu djevojčicama dozvoljavali da pohađaju školu, što im je danas omogućeno."

U prosincu prošle godine, afganistansko nacionalno vijeće, Loya Jirga, sastavljeno od muškaraca i žena sa svih krajeva Afganistana usvojilo je novi ustav, kojim se poziva na održavanje slobodnih izbora i puno sudjelovanje žena u vladi. "Stvari se mijenjaju," rekao je predsjednik Bush.

"Sloboda ima svoju moć. Narod Afganistana otvara zdravstvene centre i nova poduzeća. Vremena se mijenjaju, jer su ljudi oslobođeni. Amerika je sigurnija, jer talibani više ne postoje. Amerika je sigurnija, jer je Afganistan sada slobodan. Odlučno stojimo uz one koji vole slobodu u Afganistanu."

Rahim Allah je zapovjednik voda od četrdeset vojnika u novoj afganistanskoj nacionalnoj vojsci. Kako kaže: "Polažem velike nade u budućnost. Nadam se da će to biti mirna budućnost, u kojoj će svi Afganistanci, sa sjevera i s juga, sa zapada i s istoka, raditi zajedno kao jedna nacija na obnovi svoje ratom razrušene zemlje."

XS
SM
MD
LG