Linkovi

Iračani se bore protiv terora (2/2/04) - 2004-02-01


U Iraku, sve više Iračana istupa s informacijama o bombama postavljenim uz cestu, o planiranim napadima i sumnjivim susjedima. To se dogodilo u al-Moalameenu, šiitskoj četvrti u jugoistočnom dijelu Bagdada.

U proteklih šest mjeseci, tri obitelji živjele su mirno u toj četvrti, sve dok susjedi nisu dojavili snagama koalicije predvođene Sjedinjenim Državama da se ponašaju sumnjivo. Kada su vojnici koalicije upali u tu kuću, muškarci su iz nje počeli pucati na vojnike. Kada je sve bilo gotovo, jedan Sirijac i dva Jemenca bili su mrtvi. Američke su snage u kući pronašle zalihu strojničkog oružja, ručne bombe i eksplozive.

"Ovo je bilo sklonište za teroriste," kazao je kapetan u iračkoj policiji Ali Dawoud. Susjed Almas Zia Youssef rekao je za izvještajnu agenciju Asociated Press: "Da sam znao tko su oni, sam bih ih prijavio. To je terorizam. To je blaćenje imidža moje zemlje."

General Mark Kimmit, zamjenik direktora američkih operacija u Iraku, izjavio je da je Iračanima dosta stranih terorista i drugih nasilnika režima stranke Baath.

"Imamo značajnu količinu obavještajnih podataka, koja dnevno raste, a dolazi od lokalnih iračkih građana, koji razumiju da ti teroristi i kriminalci ne rade u njihovom interesu, te dobrovoljno istupaju s informacijama. Oni jednostavno žele zaštititi svoje četvrti."

Koalicija zadobiva povjerenje i poštovanje iračkog naroda. Bilal Ibrahim zadovoljan je što je koalicija došla i želi da teroristi budu izbačeni iz zemlje. "Oslobođeni smo od tlačenja koje je trajalo 35 godina," kazao je, dodajući: "Nije nam potreban nikakav džihad, niti otpor protiv koalicije."

XS
SM
MD
LG