Linkovi

Od 'downloadanja' glazbe s Interneta, pa do seksualnog života starijih osoba - neke kontroverzne teme u reklamama Super Bowla (2/2/04) - 2004-02-01


Sinoćnja utakmica Super Bowl, finale profesionalne lige američkog nogometa, kao i svake godine, bila je jedinstveno tlo za plasman novih reklama.

Prema procjenama marketinških stručnjaka, polovica gledateljstva u Sjedinjenim Državama - procijenjenog na između 100 i 135 milijuna - nestrpljivo je iščekivala upravo nove reklame. Za oglašivače, koji su svoje spotove u trajanju od 30 sekundi platili po dva milijuna i 300 tisuća dolara, jedinstvena prilika … dapače, toliko jedinstvena da su neki bili voljni upustiti se u prilično kontroverzne reklamne pothvate.

Takvim se epitetom sigurno može opisati reklama Pepsi Cole, posvećena 'downloadanju' glazbe s Interneta. Spot počinje s djevojčicom ispred kompjutera koja kaže: "Haj, ja sam jedna od djece protiv kojih su podignute optužnice zbog besplatnog presnimavanja glazbe s Interneta. Ali, sada, ovdje, pred stotinu milijuna ljudi, najavljujem da ćemo mi i dalje 'downloadati' glazbu besplatno … i nitko nam ništa ne može."

Ustvari, reklama objavljuje nagradni natječaj u kojemu se nudi besplatno - i potpuno zakonito - presnimavanje glazbe s Interneta u vrijednosti od ukupno 100 milijuna dolara, s Appleovog web sajta iTunes. Reklama će vrlo vjerojatno pogoditi pravu 'žicu' kod mlađe publike, kako procjenjuju marketinški stručnjaci, ali je upitno što o tome misle njihovi roditelji.

No, te roditelje vjerojatno je barem nakratko ostavila bez riječi reklama u kojoj se nimalo skriveno aludira na seksualni život starije generacije. Riječ je o lijeku Cialis, namijenjenom muškarcima koji imaju problema s održavanjem seksualne uzbuđenosti. Reklama prikazuje stariji par, koji se ljubi i grli, uz krajnje sugestivnu glazbu. Manje vizuelno sugestivno, ali s jednakom porukom, reklamirana je i Levitra, isto tako lijek nalik Viagri.

Pjevačica i zvijezda televizijskog 'reality' showa "Newlyweds", Jessica Simson, reklamirala je pizze najvećeg lanca pizzerija, "Pizza Hut". Par joj pritom nije bila njezina novovjenčana 'bolja polovica' Nick Lachey, nego mnogo manji i dlakaviji - Žabac Kermit iz "Muppet Showa". Plavokosa ljepotica koja svome žapcu servira nejgovu omljenu pizzu jedva uspijeva izbjeći bijesu druge dive iz svijeta Muppeta - Miss Piggy.

Među drugim reklamama našle su se i one koje prikazuju poluinvalidni par djeda i baku koji se tuku oko vrećice prženih krumpirića, jednu prilično divlju obitelj koja sama sastavlja superbrzi motocikl, te jednog gangsterskog grubijana koji u prepadu traži princes-krafne.

XS
SM
MD
LG