Linkovi

Obrana, domovinska sigurnost i obrazovanje - prioriteti američkog proračuna (1/2/04) - 2004-01-31


Obrana, domovinska sigurnost i obrazovanje na vrhu su popisa prioritetnih izdvajanja predviđenih prijedlogom proračuna za 2005.godinu – izjavio je američki predsjednik Bush. U redovitom radijskom obraćanju naciji, on je danas rekao da će – nakon objavljivanja prijedloga proračuna - Amerikanci još jednom uvidjeti njegovu predanost pobjedi u ratu protiv terorizma, te njegovu odlučnosti da pomogne onima u oskudici.

Gospodin Bush je rekao da od Kongresa očekuje povećanje izdvajanje za obranu u visini od 7 posto, te za domovinsku sigurnost povećanje od 10 posto. On je također predložio povećanje izdvajanja za obrazovanje u visini od 50 posto u odnosu na 2001.godinu.

Reagirajući na predsjednikov govor, demokrati kritiziraju prijedlog proračuna, ističući da gospodin Bush traži od Kongresa da smanji izdvajanja za financiranje značajnih programa samo zato da bi se pokrio manjak u prilivu sredstava do kojeg je došlo zbog smanjenja poreza. A to – kažu demokrati – neće pomoći otpuštenim djelatnicima u nalaženju novog posla, nego će nanijeti štete gospodarstvu. Prema riječima kongresmena iz Sjeverne Karoline - demokrata Brada Millera – predsjednik Bush smatra “rasipništvom” čak i zalaganje za potpuno financiranje obrazovanja i programa zdravstvene skrbi ratnih veterana.

XS
SM
MD
LG