Linkovi

Prijeratne tvrdnje o iračkim oružjima nisu produkt političkog pritiska (31/1/04) - 2004-01-31


Washington Post piše da istražitelji Kongresa i Središnje obavještajne službe, CIA-e, nisu pronašli dokaze da su analitičari CIA-e pretjerivali u prijeratnim procjenama iračkih oružja masovnog uništavanja zbog očekivanog ili stvarnog pritiska dužnosnika Bijele kuće. Čelnik CIA-ine interne istrage, Richard Kerr, kaže da je bilo pritiska i dosta rasprave, ali naglašava da su tijekom više godina procjene analitičara bile konzinstentne. Do sličnih rezultata došle su istrage Odbora za obavještajna pitanja Senata i Zastupničkog doma Kongresa.

Takvi zaključci, međutim, kako piše Post, ne daju odgovor na pitanje kako je došlo do toga da obavještajna izvješća o iračkim oružjima masovnog uništavanja budu pogrešna. Isto tako, njima se ne odgovara na optužbe demokrata u Kongresu i pretendenata na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke koji tvrde da je administracija predsjednika Busha zloupotrijebila obavještajne podatke i preuveličala prijetnju od Iraka.

Kad smo kod Iraka spomenimo tekst iz New York Timesa koji piše da iračke vlasti, uz pomoć američkih obavještajnih agencija, uspostavljaju novo obavještajnu službu koja će se koncentrirati na istrebljivanje gerilskih boraca, naročito onih koji su u Irak došli iz inozemstva. U toj službi bit će uposleni bivši agenti režima Saddama Husseina, a sama služba će se vjerojatno financirati iz sredstava američke vlade.

Kako navodi New York Times, ta će služba upošljavati između 500 i dvije tisuće ljudi, a trebala bi početi s radom dosta prije zakazanog transfera vlasti u Iraku, na kraju lipnja. Čelnik sigurnosnog odbora iračkog Upravnog vijeća, Iyad Alawi, sastao se u prosincu s direktorom CIA-e, Georgeom Tennetom i tom prilikom se razgovaralo u uspostavi nove iračke obavještajne služne, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG