Linkovi

'Spirit' ponovno radi (30/1/04) - 2004-01-30


Robotička sonda 'Spirit' nastavila je fotografirati površinu Marsa, nakon jednotjednog kvara na softveru, objavila je Američka agencija za istraživanje svemira, NASA. Kako je rečeno, sonda je snimila i poslala fotografiju koja pokazuje položaj njezine robotske ruke.

Robotska ruka je, kako kažu znanstvenici, ispružena u istom položaju u kojem je bila kada su nastali problemi s komunikacijama i kompjuterskim softverom sonde, 22. siječnja. Kontrolori misije poslali su komande sondi da panoramskom kamerom snimi nove fotografije, te da pošalje podatke o obližnjim stijenama, koje je prikupila prije kvara.

Inžinjeri vjeruju da je kvar nastao nastao zbog preopterećenja memorije kompjutera, te nastavljaju brisati nepotrebne datoteke. Vjeruje se da će sonda ponovno biti u potpuno ispravnom stanju.

U međuvremenu, sonda-blizanka 'Opportunity', ispružila je i stražnje kotače u položaj za kretanje, u sklopu priprema za silazak sa slijetne platforme i početak ispitivanja tla i stijenja. 'Opportunity bi mogao sići s platforme već u subotu navečer.

XS
SM
MD
LG