Linkovi

Hvatanje terorista u Pakistanu (31/1/04) - 2004-01-30


Shammin Ahmed, vođa terorističke organizacije Lashkar-e-Jhangvi, sada se nalazi u rukama pakistanske policije. Kada je uhvaćen, zaplijenjena je i veća količina oružja i eksploziva. Vjeruje se da Ahmed stoji iza nedavnog napada ručnom bombom u blizini jedne kršćanske crkve u Karačiju. U trenutku kada je policija stigla na mjesto napada, eksplodirao je automobil-bomba, pri čemu je ranjeno jedanaest ljudi.

Lashkar-e-Jangvi je ekstremistička sunitska teroristička organizacija, koja održava veze s al-Qaidom. Vjeruje se da je odgovorna za niz bombaških napada na autobuse i crkve u Karačiju, te za ubojstvo pet američkih državljana, uključujući novinara Daniela Pearla. 1999, njeni teroristi izvršili su neuspješni atentat na tadašnjeg pakistanskog premijera Nawaza Sharifa.

Pakistanci su svjesni opasnosti koju predstavlja Lashkar-e-Jhangvi. "Karači je izbjegao veliku katastrofu zahvaljujući pravovremenoj zapljeni ogromne količine eksploziva i oružja," napisao je Sarfaraz Ahmed u pakistanskom dnevniku "Daily Times", te se zatim upitao: "Koliko će još takvih skladišta biti otkriveno u ovom gradu?" Sjedinjene Države rade s Pakistanom i drugim zemljama kako bi zaustavile al-Qaidu i organizacije kao što je Lashkar-e-Jhangvi. Predsjednik George Walker Bush izjavio je da američki napori daju rezultata.

"U ožujku prošle godine, Khalid Shaikh Mohammed, organizator terorističkih napada od 11. rujna, probudio se u rukama američkih i pakistanskih vlasti. 11. kolovoza prošle godine, uhvaćen je terorist Hambali, ključni igrač u napadima u Indoneziji, u kojima je ubijeno preko dvije stotine ljudi. Al-Qaidu lovimo diljem svijeta i do sada je gotovo dvije trećine njenih vođa, za koje znamo, uhvaćeno ili ubijeno," izjavio je predsjednik.

Zbog tih uspjeha ne treba se uljuljkivati u lažni osjećaj samopouzdanja. Predsjednik Bush kaže da terorizam i dalje predstavlja prijetnju.

"Teroristi nastavljaju kovati planove o napadima na Ameriku i civilizirani svijet. No, svojom hrabrošću i voljom porazit ćemo tu prijetnju," rekao je.

"Nismo prošli kroz tragedije, iskušenja i rat", kazao je predsjednik Bush, "samo da bismo posustali i ostavili naš zadatak nedovršenim."

XS
SM
MD
LG