Linkovi

Novčanim nagradama protiv hackera (31/1/04) - 2004-01-30


Microsoft je ponudio nagradu od 250 tisuća dolara za informaciju koja bi dovela do hvatanja autora novog kompjutorskog virusa MyDoom. Otkako se pojavio, ovaj crv je zarazio računala diljem svijeta navodeći korisnike da otvore privitak koji pokreće program, koji pak omogućava drugih napadačima neovlašteni prodor u računalo. Financijska šteta od širenja virusa MyDoom, od usporavanja rada kompjutorskih mreža do izgubljene produktivnosti, već se računa u milijardama dolara.

Stručnjaci kažu da bi najnovija verzija ovog virusa poznata kao "MyDoom.b" mogla navesti napadnute kompjutore da sljedeći mjesec napadnu i sam Microsoftov web sajt. Ta bi verzija, naime, mogla preplaviti Microsoftov sajt zahtjevima za informacijama, kako bi se srušio.

Prva verzija ovog virusa, njegova varijanta "MyDoom.a", također poznata kao "Novarg" ili "Shimgapi" počela se širiti u ponedjeljak, često maskirana kao "error" poruka od administratora s adresom koja izgleda službeno.

Dakle – znate li nešto o hackeru koji je odgovoran za MyDoom, javite se Interpolu, FBI-u ili američkoj Tajnoj službi. Uz Microsoft, novčanu nagradu od 250 tisuća dolara ponudila je i softverska kompanija SCO Group, koju je MyDoom već napao.

XS
SM
MD
LG