Linkovi

Pohvale u školi - politički nepoćudne (30/1/04) - 2004-01-30


Školske pohvalnice, tradicionalan način nagrađivanja najboljih učenika, postale su u Nashvilleu nepoželjne, točnije politički nekorektne.

Nakon što su se roditelji nekih od učenika koji nikad nisu uspjeli dobiti pohvalnice osjetili uvrijeđenima, pravnici tamošnje školske uprave zabrinuli su se da bi pohvalnice mogle postati i pitanje zaštite privatnosti. U Tennesseeju je, naime, na snazi zakon iz 1970 godine, prema kojemu je objavljivanje bilo kakve informacije – dobre ili loše - o akademskom uspjehu učenika, a bez dozvole roditelja, - zabranjeno.

Problem je, kako izgleda, jedinstven za Tennessee, jer se većina ostalih saveznih država pridržava saveznih preporuka o zaštiti privatnosti učenika, prema kojima pohvalnice mogu biti objavljene … čak štoviše, to im je upravo i svrha.

Na savjet svojih pravnika, škole u Nashvilleu su potpuno ukinule pohvalnice, što je izazvalo buru negodovanja roditelja, ponajviše onih čija su djeca dobivala pohvalnice. Štoviše, ne samo da su ukinute pohvalnice, nego su sa zidova školskih hodnika uklonjene i slike, pohvaljene na nastavi likvnog odgoja.

Ravnatelji škola, uhvaćeni između čekića i nakovnja, pokušavaju se domisliti rješenju koje bi svima odgovaralo. Za sada, neki od njih roditeljima šalju na potpis dokument kojime dozvoljavaju da uspjeh njihovog djeteta bude javno pohvaljen.

To, naravno, ne pomaže onima s početka naše priče, koji su se pobunili upravo zato što im djeca nisu uspijevala biti pohvaljena. Ali, kako kažu nashvillski pedagozi, barem će se poštivati zakon. A, očito je da će se u nekom obliku ponovno pojaviti i pohvalnice.

XS
SM
MD
LG