Linkovi

Američki gimnazijalci sve češće uče o apstinenciji od seksa; slabo je provode  (30/1/04) - 2004-01-29


Hrvatski biskupi jučer su prosvjedovali protiv nastave o AIDS-u, koja se provodi u državnim školama. Tvrde da se naglasak neopravdano stavlja na poduku o korištenju prezervativa, a ne na apstinenciju od spolnih odnosa.

I škole u Sjedinjenim Državama sve se češće sučeljavaju s pitanjem kako pristupiti seksualnom odgoju. U Raleighu, glavnom gradu američke države Sjeverna Karolina, vijeće lokalnog školskog okruga usvojilo je učenje o apstinenciji kao jedinom prihvatljivom pristupu problematici seksualnosti mladih. No, problem je u tome što istraživanja pokazuju da većina gimnazijalaca - bez obzira na to što uče u školi - stupa u seksualne odnose prije mature.

Školski odbor u Raleighu prihvatio je odredbu koja u lokalnim školama zabranjuje nastavu seksualnog odgoja. Umjesto toga, jedina poruka koju će učenici u budućnosti dobivati kada je u pitanju seks glasi – "pričekajte do braka". Prije nego što je zabrana seksualnog odgoja usvojena u Releighu, učenici su imali mogućnost odabrati izborni predmet koji se bavi pitanjima seksualnosti. Članovi Vijeća školskog okruga - lokalnog tijela koje ima široke ovlasti u vezi nastavnog programa - bili su podijeljeni po tom pitanju, a bilo je i podjela među roditeljima koji su nazočili sastanku.

Evo nekih komentara: "Nisam spremna dopustiti da moju djecu odgajate suprotno vrijednostima kojima ih ja odgajam, niti da ugrožavate njihovu emocionalnu i tjelesnu dobrobit" - rekla je liberalnijim članovima Vijeća Beth Burris, majka troje djece. Ona podržava ideju isključivog naglaska na apstinenciju kada je u pitanju seksualnost mladih.

Beth Burris kaže da kad se gimnazijalce podučava o zdravlju, treba pristupiti na isti način kao u tečajevima prevencije uporabe droga: "Rečeno im je - ‘Ne uzimajte droge’ - i to je bilo sve. Nitko im nije rekao ‘Znamo da će se neki od vas drogirati, prema tome razgovarajmo o važnosti čistih igala i uglednijih preprodavača droge.’ Rečeno im je: 'Ne drogirajte se' i ništa vise. Basta!"

Drugi pak ističu da promicanje apstinencije ne uzima u obzir činjenicu da je većina gimnazijalaca – njih čak tri četvrtine – seksualno aktivna.

Što o problemu kažu sami učenici? Osamnaestgodisnja Erin Tracy, čija je prijateljica svoje dijete dala na usvajanje odmah po porodu, kaže: "Cijeli je Božić provela plačući za svojim djetetom i to zato što je njezini roditelji nisu ništa naučili. Vi biste trebali preuzeti ulogu roditelja jer mnogi ne žele o tome razgovarati sa svojom djecom. Tisuće djevojaka nalaze se u situaciji kao i moja prijateljica."

Iako se većina građana koji su bili na sastanku Školskog odbora u Releighu začagala za nastavu iz seksualnog odgoja, njegovi članovi odlučili su ipak ukinuti taj predmet. Učenici tako više neće moći učiti o metodama kontracepcije, a niti o tome kako izbjeći spolne bolesti i viruse poput HIV-a. Od sada će tinejdžeri u Releighu učiti isključivo o apstinenciji.

XS
SM
MD
LG