Linkovi

Sporazum između Milana Babića i haaških tužitelja neće utjecati na presudu (28/1/04) - 2004-01-28


Sudsko je vijeće potvrdilo drugi sporazum Tužiteljstva i Milana Babića proglasivši nekadašnjeg lidera “krajine” krivim za zločin protiv čovječnosti. Presuda će se znati početkom travnja.

Milan Babić kriv je po jednoj točki optužnice koju je jučer i priznao, a sudsko je vijeće danas prihvatilo sadržaj optužnice, koji je bio rezultat nove nagodbe optuženoga i Tužiteljstva. Odluka o visini kazne biti će objavljena po kraćoj raspravi početkom travnja, obećao je predsjedavajući sudac Alphons Orie.

"Sudsko vijeće prihvatilo je vaše priznanje krivice i smatra vas odgovornim za progone po vjerskoj, političkoj ili rasnoj osnovi što su zločini protiv čovječnosti temeljem Genevskih konvencija" - obrazložio je sudac Babiću.

Sudsko je vijeće inače odbacilo prvu verziju sporazuma Tužiteljtsva i optuženoga ocjenjujući prevelikom razliku između originalne optužnice i novog dokumenta. Babiću je novom nagodboom preostala prva točka optužnice, dakle progoni, pojačana priznanjem o sudjelovanju u radu, kako to i ova optužnica kaže, "zajedničkog kriminalnog pothvata".

Skupina pojedinaca, u kojoj je i Slobodan Milošević, optužena je za plansko, nasilno i trajno uklanjanje ne-srpskog stanovništva s prostora "krajine", teritorija koji je u jednoj trenutku obuhvaćao trećinu Hrvatske, te pripajanje "krajine" srpskoj državi.

Iako je politički lider - predsjednik "krajine" Milan Babić - djelovao van paralelne strukture vlasti predvođene Miloševićem, s njom je dijelio jednak cilj.

Tužiteljstvo je za pokajnika sa smanjenom optužnicom zatražilo 11 godina zatvora, no suci su dali do znanja da ovo ni u kom slučaju neće utjecati na njihovu konačnu odluku u kojoj će pokušati uspostaviti ravnotežu između ozbiljnosti i razmjera zlodjela te činjenice da je Babić priznao zločin, kao i njegovog kajanja, poziva na oprost kao geste pomirenja i, naravno, apsolutno dragocjenu ulogu u rasvjetljavanju načina rada kruga oko Slobodana Miloševića.

Sam je Milan Babić navodno smješten van UN-ove jedinice za pritvor u Scheveningenu gdje će čekati presudu, mada predstavnici Suda nisu htjeli davati detalje osim da je Babić "u sudskome pritvoru". Sudska potvrda nagodbe Tužiteljstva i optuženika uslijedila je u danu u kome je jedan svjedok - ekspert obrazlagao koordinaciju djelovanja JNA, teritorijalaca, policije, paramilitaraca i oružanih snaga iz Srbije, Crne Gore, BiH i "krajina".

XS
SM
MD
LG