Linkovi

Trout: Na stranačkim izborima vanjska je politika u drugom planu (29/1/04) - 2004-01-28


Na stranačkim, primarnim izborima, koji prethode predsjedničkoj izbornoj kampanji na nacionalnoj razini, dominira problematika s domaće, američke političke scene. Vanjska politika u drugom je planu – kaže Thomas Trout, profesor na Sveučilištu New Hampshire.

Na sinoćnjim izborima u New Hampshireu, na kojima su pristaše Demorkatske stranke iz te države birali predsjedničkog kandidata, govorilo se i o jednoj vanjskopolitičkoj temi – američkom angažmanu u Iraku. U Iraku se naime nalaze i mnogi stanovnici New Hampshirea, najviše kao vojni rezervisti.

Demokratski kandidati često kritiziraju predsjednika Busha zbog njegove politike u Iraku – zbog činjenice da nije pronađeno oružje masovnog uništavanja, da su američke žrtve sve veće te da Amerika u Iraku i dalje nema podršku nekih od ključnih saveznika.

Chris Simkins: Kako će Bijela kuća odgovoriti na te kritike.

Thomas Trout: Vlada će staviti naglasak na važnost rata protiv terorizma. To će biti središte predsjednikove izborne kampanje. Rat protiv terorizma objasnit će i potrebu angažmana u Afganistanu, u Iraku, kao i važnost protu-terorističkih mjera u samoj Americi. Ukratko, sve vladine inicijative proizlaze iz potrebe da se zaštiti Amerika.

Chris Simkins: Kako će na to odgovoriti demokrati?

Thomas Trout: Demokrati će pokušati uvjeriti građane da sadašnja politika vlade, pogotovo angažman u Iraku, ne pridonose borbi protiv terorizma. Njihov će argument biti da vladina politika u stvari otežava rat protiv terorizma, umjesto da ga čini efikasnijim.

Chris Simkins: Kako će se razvijati debata glavnih demokratskih kandidata – Kerryja, Deana, Edwardsa, Clarka - o vanjskoj politici?

Thomas Trout: Kandidati žele glasačima predočiti međusobne razlike, zbog čega je jedan bolji od drugog. Donedavno je Howard Dean bio najpopularniji demokrat. On je protiv američke intervencije u Iraku. Sada pobjeđuje senator John Kerry, koji je prošle godine podržao vojnu intervenciju kako bi se zbacio Saddam Hussein. Debata o američkoj vanjskoj politici mijenjat će se tokom sljedećih mjeseci, jer u ovom trenutku demokratskim kandidatima glavni cilj nije George Bush, već pobjeda u utrci za stranačku predsjedničku nominaciju.

XS
SM
MD
LG