Linkovi

John Kerry pobjedio u New Hampshireu (28/1/04) - 2004-01-28


Senator iz savezne države Massachusetts osvojio je sinoć uvjerljivu pobjedu na prvim primarnim stranačkim izborima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Senator Kerry postao je nedvojbeno glavni demokratski predsjednički kandidat Demokratske stranke nakon pobjede na primarnim izborima u New Hampshireu sinoć i prošlotjedne pobjede u Iowi...

Bivši guverner Vermonta Howard Dean na drugom je mjestu, a za treće mjesto još se uvijek vodi prilično izjednačena borba između umirovljenog genrala Wesleya Clarka i senatora iz savezne Države North Caroline Johna Edwardsa. Tijekom svog pobjedničkog govora, senator Kerry je zahvalio glasačima u New Hampshireu i najavio da će se boriti protiv različitih interesnih skupina, ukoliko bude izabran za predsjednika.

"Imam poruku za one koji trguju političkim utjecajem, za one koji zagađuju okoliš, velike farmaceutske kompanije koje nas ometaju, velike naftne kompanije i različite interesne skupine koji sad Bijelu kuću nazivaju svojim domom. Mi stižemo. Vi odlazite i pazite da vas vrata ne udare pri izlaženju."

Jučerašnja pobjeda senatora Kerryja daje mu veliki poticaj za nadolazeće primarne strančke izbore u South Carolini 3. veljače i šest drugih ssaveznih država. Recimo i nešto na kraju o brojevima. S prebrojanih preko 90 posto glasova, senator Kerry osvojio je 39 posto glasova, Howard Dean ima 26 posto, general Clark 13, a senator Edwards 12 posto. Senator Lieberman osvojio je jučer 9 posto glasova, a kandidat hrvatskog podrijetla Dennis Kucinch tek dva posto.

Nakon jučerašnjih primarnih izbora u New Hampshireu, demokratski kandidati preusmjerit će svoju pažnju na sedam saveznih država u kojima se u utorak 3. veljače održavaju također primarni stranački izbori. Na njima se kandidatima pruža prilika da osvoje velik broj delegata na Demokratsku nacionalnu konvenciju gdje će stranka i službeno imenovati svog kandidata. Sedam država u kojima se održavaju izbori rašrtkano je u tri vremenske zone – što primorava kandidate da izaberu gdje će ulagati svoje vrijeme...

Senator iz North Caroline John Edwards tako kaže da mu je potrebna pobjeda u državi South Carolini, u kojoj je i rođen. Umirovljeni general Wesley Clark usredotočava se na Arizonu. Bivši guverner Vermonta Howard Dean još nije odlučio gdje će nastaviti svoju kampanju. Washington Post javlja da će pak zasad vodeći kandidat i jučerašnji pobjednik John Kerry provoditi kampanju u svih sedam država. Države u kojima se glasuju u utorak su Arizona, Delaware, Missouri, New Mexico, North Dakota, Oklahoma i South Carolina.

XS
SM
MD
LG