Linkovi

WP: Kerry se prometnuo u favorita (28/1/04) - 2004-01-28


Naslovnicama dnevnika dominiraju izvješća sa stranačkih izbora Demokratske stranke u saveznoj državi New Hampshire. Za našu stalnu rubriku izdvajamo analizu Washington Posta koji konstatira da je John Kerry nadvladao konkurenciju, Howard Dean je preživio te da se nadmetanje te dvojice kandidata s američkog sjeveroistoka seli u južne i granične države gdje bi senator iz Sjeverne Karoline, John Edwards, mogao predstavljati najveći izazov Johnu Kerryu.

Kako piše Washington Post, pobjedom u New Hampshireu, nakon uspjeha u Iowi, John Kerry se prometnuo u favorita za dobijanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke. On je, ističe Washington Post, pokazao da može privući većinu demokrata, ali i neovisne birače koji nisu registrirane pristaše niti jedne od dvije glavne stranke. Posljednja dvojica demokratskih predsjedničkih kandidata koji su pobjedili i u Iowi i New Hampshireu, bili su Jimmy Carter 1976. i Al Gore 2000. godine i obojica su dobili nominaciju, primjećuje izvjestitelj Washington Posta.

Što se drugih kandidata tiče, Washington Post piše da bi John Edwards mogao iznenaditi i ostvariti dobre rezultate u nadolazećim stranačkim izborima. S druge strane, za stručnjaci ne daju velike izglede umirovljenom generalu Wesleyu Clarku i senatoru iz Connecticuta, Josephu Liebermanu.

Christian Science Monitor se osvrće na jučer objavljene nominacije za prestižne filmske nagrade, Oscar, ukazujući na velik broj stranaca koji su nominirani. Umjesto domaćina dodjele Oscara, Billya Cristala, možda bi više odgovarao Kofi Annan, piše Christian Science Monitor. Ne samo da su, u skladu s tradicijom, nominirani brojni Britanci, nego i glumica iz Irana, tinejđer s Novog Zealanda, jedan Japanac, a i Benin se može pohvaliti jednom nominacijom. Oscari, primjećuje jedan promatrač, sve više postaju dio međunarodne filmske industrije

XS
SM
MD
LG