Linkovi

Nova fitness tehnologija vodi od kauča do teretane (28/1/04) - 2004-01-27


Amerikanci priželjkuju da budu u dobroj tjelesnoj kondiciji … ali, dvije trećine ih je predebelo. Mnogi upiru prstom na televiziju i Internet kao glavne krivce za stalno proširenje struka. Prema nekim procjenama, Amerikanci pred malim ekranom dnevno provode gotovo četiri sata. No, ista ona tehnologija koja nam je dala televiziju i druge pasivne oblike zabave sada se koristi i za poboljšanje tjelesne kondicije.

Poput gledanja televizije, niti krstarenje internetom nije mnogo aktivnija djelatnost. Jedini dio tijela koji se više miče je kažiprst koji pritišće tipku miša. No, stvari se mogu malo promijeniti ako se klikne na web sajt Fitday-točka-com. Ovaj besplatni web sajt obećava pomoć svakome tko želi poboljšati svoje prehrambene navike i pratiti vlastiti napredak ka zdravijem životu.

Temeljna ideja, kako kaže Russell Determan, jedan od kreatora sajta, leži u bilježenju hrane koja se konzumira svakoga dana. Softver web sajta potom analizira jelovnik: "Mi vam kažemo koliko ste kalorija pojeli, koliko je u njima bilo ugljikohidrata, koliko masti, vitamina i minerala. Sve te informacije dobivamo iz unosa o obrocima koje je korisnik sajta naveo."

Bez obzira jedete li dijetu s malo masti ili s malo ugljikohidrata ili samo grejpfruit … Fitday-točka-com izračunava relevantne brojke: "Ljudi kažu da pomoću Fitdaya konačno mogu staviti pod kontrolu svoju vlastitu prehranu i izgubiti neželjene kilograme. Kažu da im je lako koristiti naš web sajt jer on pruža točne brojke za svaki pojedini dan. Dakle - nema više nagađanja."

Web sajt se pokazao tako uspješnim da Russell Determan sada posebno prodaje softver koji se temelji na modelu Fitdaya. No, jednako kao i praćenje unosa kalorija a posebno ugljikohidrata, toliko je važna i tjelovježba. Prema službenim statistikama, 70 posto Amerikanaca ne bavi se nikakvom redovitom tjelovježbom. No, kompanije poput IKON Health and Fitness tvrde da bi uz malu pomoć tehnologije, tjelovježba mogla postati toliko zabavna da bi ju mnogo veći broj Amerikanaca ubacio u svoje dnevne aktivnosti. Ova kompanija stoga stalno dodaje nove elemente standardnoj opremi za teretane i fitness centre, uključujući i prilično dosadne stacionarne bicikle i step aparate. Uz mogućnost sviranja glazbe s kompakt diska, tu je i barem pedesetak različitih opcija za vježbanje pomoću tih sprava.

No, postoji i izravniji način za privlačenje ljubitelja kauča i video igara. "Ukoliko volite video ili kompjuterske igre, statistički je vrlo vjerojatno da ste muško sa ženom ili djevojkom koja prigovara tom igranju. Sada, s novim spravama za vježbanje, samo joj se kaže: 'Ali, dušo, pa ja vježbam!' I - to je i istina, jer umjesto strastvenog igrača kompjuterskih igara, dobivate strastvenog vježbača."

Tako kaže Philip Feldman, izumitelj Kilowatta, opreme za vježbanje koja je u osnovi - ogromni joystick, odnosno igraća palica. Kilowatt je visok oko metar i zahtijeva korištenje obje ruke i prilično napora da bi ga se pomaknulo, i to na isti način kao i mali joystick. S Kilowattom se ne jača kardiovaskularni sustav, nego se provode izometričke vježbe snage, jednako dizanju utega. Premda ne nudi potpuni raspon zdrave tjelovježbe, Kilowatt je mnogo bolji nego - ništa, odnosno pomicanje kažiprsta na mišu.

XS
SM
MD
LG