Linkovi

London će ratificirati SSP između EU i RH tek kad Zagreb u potpunosti počne surađivati s Tribunalom (27/1/04) - 2004-01-26


Britanija će ratificirati SSP EU i Hrvatske tek kada Tribunall utvrdi da je suradnja Zagreba s den Haagom bez primjedbi - izjavio je britanski ministar za europske poslove Dennis McShane.

"Ne mogu vjerovati da osoba koja se oglašava i putem medija i preko suradnika, cijelu jednu državu drži za svoga taoca. Ukoliko se Gotovina ne osjeća krivim - a on nije osuđen, samo je optužen - onda nema razloga da se sam ne preda sudu" - kazao je u razgovoru sa skupinom novinara britanski minitar za europske poslove Dennis McShane.

On je potvrdio da Britanija neće, a niti ne može, činiti izuzetke, što znači da će put prema ratifikaciji SSP-a Unije i Hrvatske za London biti otvoren tek kada Zagreb ispuni ovaj Britaniji veoma značajan politički uvjet, dakle u potpunosti surađuje s haaškim Tribunalom za ratne zločine.

"Sve je u rukama hrvatske Vlade, ona mora riješiti probleme u odnosima s Tribunalom. Za Britaniju značajno je da li zemlja surađuje, što znači da će sporazum biti ratificiran" - posebno je istaknuo McShane - "tek kada Hrvatska ostvari punu suradnju, a Tribunal je potvrdi."

Pozitivno ocijenivši prve korake nove Vlade ministar je najavo skori posjet Zagrebu. "Bio bih sretan da tamo mogu ustvrditi da je Hravstka riješila pitanje suradnje i time otvorila put integraciiji" - zaključio je Dennis McShane.

Na skupu ministara vanjskih poslova službeno nije bilo riječi o Hrvatskoj – što je vijest dobra sama za sebe jer se ministri bave problemima – no zabilježili smo nekoliko izjava: austrijska ministrica Benita Ferrero – Waldner očekuje objavljivanje Komisijinog nalaza o spremnosti Hrvatske za pregovore u predviđeno vrijeme na proljeće. Ona se nada da će za irskog predsjedavanja, dakle u prvoj polovici ove godine, pasti odluka kada će biti otvoreni pregovori. Austrijska ministrica očekuje, kako je rekla, "više fleksibilnosti" pri procjenjivanju.

Njezin je pak slovenski kolega Dimitrij Rupel Hrvatskoj ponudio iskustva Slovenije kako bi joj i ona olakšala pregovarački proces.

XS
SM
MD
LG