Linkovi

Pobjednik Sundancea po cijeni 'polovnog automobila' (27/1/04) - 2004-01-26


Neovisni filmaši i poklonici indie-kinematografije, okupljeni na festivalu Sundance, prilično su iznenađeni pobjedom thrillera "Primer", koji je u utrci za glavnu nagradu žirija u kategoriji drame "pretekao" nekoliko favoriziranih ostvarenja.

Režiser "Primera" Shane Carruth je prilikom uručivanja nagrade izjavio je da je film snimljen novcem za koji se može kupiti polovni automobil. "Glumci su bili i tehnička ekipa. Film je na početku bio tek pokušaj da se iz kuće mojih roditelja preseli dio namještaja" - rekao je u Park Cityju Shane Carruth.

Film "Primer" je priča o četvorici koji slučajno izumljuju napravu koja naliči svojevrsnom vremeplovu, preko koje se mogu domoći praktički svega što žele. Film je osim prve nagrade stručnog žirija dobio i Nagradu Alfred P. Sloane, u vrijednosti od 20 000 dolara, za film koji je u radnju najbolje integrirao problematiku vezanu uz znanstvena istraživanja i primjenu tehnologije.

Film Shanea Carrutha iza sebe je ostavio favorite ovogodišnjeg Sundancea - "Garden State", "The Woodsman" i "We Dont't Live Here Anymore".

XS
SM
MD
LG