Linkovi

CIA imala veoma malo podataka o iračkom oružju (26/1/04) - 2004-01-26


“CIA je imala veoma malo podataka o iračkom oružju”, naslov je u današnjem New York Timesu. Takvu izjavu izrekao je bivši čelnik američke ekipe inspektora za iračka oružja masovnog uništavanja Davida Kay. Prema njegovim tvrdnjama, američke obavještajne službe nisu uspjele otkriti da su irački programi nekonvencionalnog oružja u kaosu posljednjih godina pod sve ekscentričnijim vodstvom Saddama Husseina.

Gospodin Kay je izvjestio, također, da je Irak 2001. i 2002. pokušao oživjeti svoje napore da razvije nuklearno oružje, ali nikad nije ostvario napredak kao Iran i Libija. “Cijela stvar se pretvorila u korumpirani proces. Režim više nije bio pod kontrolom, to je bilo kao spirala smrti. Saddam je sam upravljao programima koje nitko drugi nije provjeravao. Znanstvenici su bili u mogućnosti lažirati programe”, tvrdi David Kay, a prenosi New York Times.

Washington Post izvještava da je potpredsjednik Dick Cheney okončao svoju šutnju, a da se sve veći broj njegovih javnih istupa želi pojačati imidž predsjednika Busha. “Potpredsjednik Cheney, misteriozni čovjek administracije odjednom je posvuda. Nakon dvije godine rijetkog komuniciranja s novinarima, izuzev rijetkih nastupa u televizijskoj emisiji “Meet the Press”, gospodin Cheney je u prošlom mjesecu dao čak osam intervjua”, piše Washington Post.

Kako javlja taj dnevnik, intenzivniji javni nastupi gospodina Cheneya dijelom su rezultat zaključka republikanskih stratega da je njegova duga šutnja pridonijela tome da demokratima postane vreća za udaranje te svojevrsni gromobran kritika usmjerenih na predsjednika Busha po pitanjima sigurnosti, korporativnih veza i oslanjanja na nedokazane obavještajne materijale”, navodi Washington Post.

XS
SM
MD
LG