Linkovi

'Gospodar prstenova: Povratak kralja' dobitnik četiri Zlatna globusa (26/1/04) - 2004-01-26


Prije otprilke sat i pol u Hollywoodu je završena svečana dodjela nagrada Golden Globe Awards, koja za najbolja ostvarenja u filmskoj industriji i televiziji dodijeljuju strani dopisnici - njih oko devedeset koji izvještavaju iz svjetskog glavnog grada filma.

Ova nagrada, koju mnogi promatraju kao svojevrsno 'ispitivanje terena' za nagradu američke filmske akademije, Oskara, ove je godine okupila najprestižnija imena američkog filma, a Gospodar prstenova: Povratak kralja osvojio je najviše nagrada – njih četiri. Kao najbolji film u kategoriji drame, za najbolju režiju, za filmsku glazbu i najbolju pjesmu. Redatelj filma Peter Jackson je primajući nagradu izjavio kako mu je čast što je u društvu filmskih djelatnika kao što su Sophia Coppolla, Clint Eastwood i Peter Weir, koji su se s njime nalazili u istoj kategoriji.

Drugi veliki dobitnik sinoćnje dodjele je film Sophie Coppola Izgubljeno u prijevodu, djelo o dvoje usamljenih Amerikanaca koji se zbližavaju u jednom tokijskom hotelu. Ona je nagradu dobila za najbolji scenarij, a Bill Murray dobio je nagradu kao najbolji muški glumac u kategoriji komedije za isti film. Dianne Keaton dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu u kategoriji komedije za film Something's Gotta Give. Dianne Keaton je izjavila kako "igrati ulogu žene od 57 godina koja je zaljubljena izgleda kao pokušati dohvatiti zvijezde pomoću ljestava". U kategoriji drame nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Charlize Theron za ulogu u Čudovištu, filmu o serijskom ubojici prostitutki. Nagradu je objavio Jack Nicholson.

Nagradu za najbolju mušku ulogu u kategoriji drame dobio je Sean Penn za film Mističnu rijeku, međutim, on nije bio na sinoćnjoj dodjeli, a u njegovo ime nagradu je primio redatelj filma Clint Eastwood. Zanimljivo je da je favorizirani film Studen gora, koji je bio kandidiran u čak osam kategorija, osvojio samo jedan Golden Globe sinoć – za žensku sporednu ulogu, a dobila ju je Rene Zellweger. Ova je glumica nagradu za najbolju žensku ulogu dobila i prošle godine za ulogu u Chicagu...Recimo i to da će se nagrada filmske akademije Oskar dodijeliti 29. veljače u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG