Linkovi

Nove polemike o filmu 'Muka Kristova' (26/1/04) - 2004-01-25


Kako se približava 25. veljače - kada bi se u američkim kinima trebao početi prikazivati film Mela Gibsona "Muka Kristova" - sve glasnije postaju i polemike o prirodi tog djela.

Prije nekoliko dana, visoki dužnosnik Vatikana odbacio je tvrdnje da je papa Ivan Pavao drugi, navodno, podržao kontroverzni film koji opisuje posljednjih 12 sati u životu Isusa Krista.

Židovske organizacije tvrde da film Mela Gibsona oživljava stoljećima staru optužbu da su za smrt Isusa Krista odgovorni Židovi, a ne Rimljani koji su prije dvije tisuće godina upravljali Palestinom.

Film je nedavno prikazan na jednom skupu američke evangeličke zajednice, na kojem su bila nazočna i dvojica dužnosnika židovske Anti-Defamation League, organizacije koja se bori protiv anti-semitizma. Želji ove organizacije da njezini stručnjaci pogledaju film - prije no što se počne prikazivati u kinima - Mel Gibson nije udovoljio.

Predsjednik ADL, Abraham Foxman, smatra da je film "Muka Kristova" - zbog oživljavanja prerasuda prema židovskom narodu, koje je svojedobno osudila i katolička crkva - "upravo bolan za gledanje". Foxman je kritizirao australskog glumca i redatelja Mela Gibsona zbog toga što je odbio iz filma ukloniti "neke posebno uvredljive scene."

"Gibson u svom filmu koristi svaku priliku da oživi i ojača uvjerenje da su za raspeće Isusa Krista odgovorne židovske vjerske vlasti" - navodi se u priopćenju Anti-Defamation League. "U filmu su jedini zli, sadistički likovi - Židovi, te skupina rimskih vojnika" - također se navodi u priopćenju ove organizacije.

Američko-židovsko vijeće, organizacija koja objedinjuje rad desetaka židovskih udruga u Sjedinjenim Državama i Kanadi, smatra da film "Muka Kristova" predstavlja "značajan korak natrag u inače impresivnom napretku koji su posljednjih desetljeća zabilježile kršćanska i židovska zajednica."

Glasnogovornik Mela Gibsona, koji je u niz navrata izjavljivao da je u filmu "vjerno prikazani događaji opisani u Bibliji", nije želio komentirati najnovije kritike.

XS
SM
MD
LG