Linkovi

SuperBowl- spektakl na amerièki naèin (25/1/04) - 2004-01-25


U danađnjem pregledu tiska neżemo se baviti politikom veż jednim amerièkim sportskim fenomenom, zavrđnom utakmicom sezone amerièkog nogometa koja je poznatija kao – SuperBowl. Ovogodiđnji SuperBowl igra se u Houstonu, sljedeże nedjelje, a sastaju se New England Patriotsi i Carolina Pantersi. Meðutim, osim sportskog znaèaja SuperBowl donosi zabavu, glazbu, marketing i veliki uèinak na ekonomiju podruèja u kojem se utakmica odigrava, piđe Washington Post.

A koliko su ljudi spremni potrođiti pokazuje podatak da se luksuzne zatvorene loţe na stadionu mogu zakupiti preko Interneta za 175 tisuża dolara. Ulaznica na prosjeènom mjestu kođta dvije tisuże dolara, a one bolja kođtaju i blizu osam tisuża dolara. Hotelskih soba viđe nema...toènije ima ih, ali 80 kilometara daleko od Houstona.

Korporativna marketinđka mađinerija takoðer se zakuhava. Cadillac że izbaciti na ulice 400 limuzina za prijevoz veoma vaţnih gostiju. U Houstonu że, u vidu raznih zabava i javnih manifestacija, biti nazoène velike amerièke kompanije poput Budweisera, Nikea, Pepsi, Americe Online itd. Pjevaèke zvijezde nastupit że u sastavu Beyonce Knowles, Kid Rock, Willie Nelson, Janet Jackson i Tim McGraw. Velike zabave pripremaju èasopisi Playboy, Maxim i FHM. Profesionalna liga amerièkog nogometa i gospodarska komora Houstona procjenjuju dolazak 120 tisuża gostiju i utrţak od 300 milijuna dolara, piđe Washington Post.

U skladu s tradicijom, cijene televizijskih reklama takoðer su astronomske. 30 sekundi kođta dva milijuna i 300 tisuża dolara, ali oglađivaèi vjeruju da se njihov izbor isplati. Naime, televizijski prijenos SuperBowla gledat że oko 130 milijuna Amerikanaca. Washington Post piđe da je ovo prvi SuperBowl nakon teroristièkih napada 2001. godine koji se odrţava u normalnim okolnostima. To ne znaèi, meðutim, da mjere sigurnosti neże biti maksimalne. Bilo kako bilo, u sljedeżu nedjelju. 1 veljaèe, u Houstonu że se odrţati veliki spektakl. (ZN)

XS
SM
MD
LG