Linkovi

Nagrada USAID-a centru Unger Croatia (26/1/04) - 2004-01-25


Američka agencija za međunarodni razvitak, USAID, dodjelila je Nagradu za izuzetna građanska postignuća Paulu Ungeru, utemeljitelju i predsjedniku instituta za državnu administraciju Unger Croatia. Na posebnoj svečanosti u Clevelandu, gospodinu Ungeru nagradu je uručio Kent Hill, pomoćnik upravitelja Američke agencije za međunarodni razvoj, a svečanosti je nazočio i hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić.

Gospodin Unger organizirao je niz projekata usmjerenih na jačanje hrvatske državne uprave, pogotovo na lokalnoj razini. Kroz programe koje je inicirao prije nekih 12 godina niz hrvatskih dužnosnika pohađao je tečajeve iz lokalne uprave na Fakultetu za upravu “Kennedy” na sveučilištu Harvard te na Fakultetu za urbane probleme Sveučilišta Cleveland, kaže gospodin Unger. "Ukupno smo doveli 22 dužnosnika - vladinih ministara, predsjednika parlamentarnih odbora i ambasadora. Oni su tijekom ljeta pohađali Fakultet za upravu “Kennedy” sveučilišta Harvard. I dalje veoma aktivno surađujemo u programu koji Institut Unger Croatia sada vodi u Hrvatskoj."

Nakon tečajeva koje su prošli viši vladini dužnosnici, Institut Unger Croatia posvetio se obrazovanju lokalnih dužnosnika poput gradonačelnika i gradskih vijeća. "Na Svučilištu Cleveland organizirali smo tri-četiri tečaja u trajanju od tjedan-dva dana za ljude koji rade u organima lokalne vlasti. Na kraju uspjeli smo školovati dovoljno ljudi da cijeli program preselimo u Hrvatsku, gdje smo prošle godine, na Riječkom sveučilištu, organizirali prvi program za edukaciju zaposlenih u lokalnoj vlasti."

Prema riječima gospodina Ungera cilj je proširiti program i na druge fakultete diljem Hrvatske. Inače, Nagrada za izuzetna građanska postignuća, koju sponzorira USAID, dodjeljuje se Amerikancima koji su pridonijeli međunarodnom razvitku na dobrovoljnoj osnovi.

A zašto je baš Hrvatska privukla pozornost gospodina Ungera? Pri kraju drugog svjetskog rata gospodin Unger je bio zapovjednik logora za hrvatske izbjeglice koji je bio uspostavljen u Egiptu, a kasnije je upoznao i svoju suprugu Sonju. "Upoznali smo se dok je ona radila za Ministarstvo graditeljstva na kraju drugog svjetskog rata. Zemlja je bila razorena tijekom četiri godine rata. Njoj je bilo dodijeljeno jedno razoreno selo u Lici, a ja sam tada radio za Ujedinjene narode, točnije pri Upravi za pomoć i rehabilitaciju."

Gospodin Unger dodaje da danas, gotovo 60 godina kasnije, često putuje u Hrvatsku ne samo poslom nego i na odmor, a omiljene su mu destinacije Dubrovnik, Zagreb, Plitvička jezera, Brijuni i Rijeka.

XS
SM
MD
LG