Linkovi

I robotska sonda Opportunity uspješno se spustila na Mars (25/1/04) - 2004-01-25


Američka svemirska agencija NASA je priopćila da se druga američka samohodna robotska sonda – Opportunity - uspješno spustila na Mars. Od ulaska u atmosferu crvenog planeta do prvog udara u tlo ove letjelice prošlo je šest minuta. Opportunity je do Marsa putovao sedam mjeseci. Odmah nakon spuštanja u kontrolnom centru u Pasadeni u Kaliforniji pojavili su se bivši dopredsjednik Al Gore i guverner ove savezne države Arnold Schwarzenegger koji su se rukovali sa znanstvenicima i tehničkim osobljem ove misije.

Istovremeno, NASA javlja da je postignut napredak u popravku samohodne robotske sonde Spirit koja se nalazi na Marsu već oko tri tjedna, i koja je prestala normalno funkcionirati u srijedu.

Znanstvenici u kontroli misije u Kaliforniji korak su bliže utvrđivanju razloga zašto je došlo do prekida komunikacije sa sondom Spirit...Nakon što su primljeni određeni dijagnostički podaci s crvenog planeta, stručnjaci vjeruju da se radi o kvaru u dijelu vanjske memorije na Spiritovom kompjuteru. Međutim, oni smatraju da se taj problem može lako riješiti koristeći druge dijelove memorije.

Glavni voditelj cijelog projekta Peter Theisinger kaže da njegova ekipa još uvijek ne zna što je izazvalo problem, ali napominje da su uspjeli poslati kompjutersku komandu Spiritu da se resetira i isključi. "To je vrlo dobra vijest. Uspostavili smo mogućnost pouzdane komunikacije s vozilom. Uspostaviti to znači zapravo imati kontrolu na Spiritom".

Gospodin Theisinger, međutim, napominje kako bi problemi koje je ovo vozilo imalo mogli odgoditi znanstvene operacije za najmanje tri tjedna. U međuvremenu znanstvenici će provjeravati funkcionalnost druge letjelice Opportunity koja se – kao što smo maloprije javili – spustila na površinu Crvenog planeta u 6:05 po srednjeeuropskom vremenu.

Recimo i to da i Spirit i Opportunity pokušavaju pronaći tragove vode na Marsu, što bi značilo da je nekoć na njemu bilo uvjeta za život

XS
SM
MD
LG