Linkovi

Bombaše samoubojice više ne nazivaju 'mučenicima' (25/1/04) - 2004-01-25


Arapska satelitska televizija Al Arabiya objavila je da palestinske bombaše samoubojice više neće nazivati mučenicima. Umjesto toga, emocijama nabijenog i veoma pogrešnog izraza, satelitska televizija iz Dubaia koristit će riječ “poginuli”. Ovaj korak ka objektivnijem izvještavanju pozdravili su oni koji cijene precizno novinarstvo. No promjene kritiziraju neki koji preferiraju uvredljivo praćenje srednjo-istočnih događaja većine arapskih satelitiskih programa.

Yuseff al-Qazzaz viši je djelatnik Palestinske radio-televizije. “Većina dopisnika arapskih i televizijskih postaja treba biti politički i kulturno obrazovana o unutarnjoj palestinskoj situaciji”, kaže gospodin Qazzaz. “Ne razumijemo zašto neke arapske satelitske postaje više ne koriste izraz ‘mučenici’. Gospodin al-Qazzaz čak je nazvao sindikat palestinskih novinara da se priključi palestinskom ministarstvu informiranja u davanju naputaka novinarima “koje fraze da koriste u našem političkom životu”.

Još gore, novinari koji pokušavaju izvještavati pošteno suočavaju se s fizičkim prijetnjama. U Gazi, skupina muškaraca izvukla je iz automobila dopisnika al-Arabiye, Seifa al-Din Shahina, i pretukla ga kundacima. Napad je uslijedio nakon što je izvjestio da je jedna proslava palestinske frakcije Fataha koštala tri milijuna dolara te da je rezultirala s ranjavanjem nekoliko promatrača koje su pogodili meci ispaljeni u zrak.

U svijetlu napada na gospodina Shahina, desetine novinara i drugih Palestinaca prosvjedovalo je za podršku prava novinara da izvještavaju bez straha. Palestinski Centar za ljudska prava nazvao je incident s gospodinom Shahinom “napadom na slobodu medija, mišljenja i izražavanja”. Ta organizacija pozvala je Palestinske vlasti da “provedu punu i pravičnu istragu te da odgovorne izvedu pred lice pravde”.

To je, posve je jasno, ključno. No to je samo jedan dio onoga što treba biti poduzeto na palestinskim područjima i diljem Srednjeg istoka. Čelnici ove problematične regije trebaju dati punu podršku poštenom i iskrenom izvještavanju medija. Ove vrijednosti mogu u znatnoj mjeri pridonijeti postignućima mira i demokracije.

XS
SM
MD
LG