Linkovi

Međunarodni supermarket za nuklearno oružje (24/1/04) - 2004-01-24


Washington Post izvještava da je libijskim naporima za nabavu nuklearnog oružja pomagalo sofisticirano crno tržište. To tržište, piše Washington Post, nudilo je dizajn oružja, tehničku ekspertizu i tisuće važnih dijelova od kojih su neki, kako se čini, proizvedeni u tajnim tvornicama. Razmjeri tog tržišta, kojeg je jedan stručnjak nazvao “međunarodnim supermarketom komponenti za nuklearno oružje”, prelaze sve što je do sada bilo viđeno. Štoviše, zapadne obavještajne službe sve do unazad nekoliko mjeseci nisu znale za postojanje ovog tržišta, piše Washington Post dodajući da se vjeruje kako je Iran već ostvario korist od ovog tržišta.

A kad smo kod Irana i nuklearnog oružja, Washington Post izvještava da su najmanje dvojica vodećih pakistanskih nuklearnih znanstvenika krajem 80-tih pomagali iranskom nuklearnom programu bez znanja pakistanskih vlasti. Jedan od te dvojice je i Abdul Qadeer Khan kojeg se smatra ocem pakistanske nuklearne bombe. Pakistan i Iran, piše Post, imali su tajni sporazum o suradnji koji je bio ogranićen na polje mirotvorne nuklearne tehnologije.

Uoči nadolazećih stranačkih izbora demokrata u saveznoj državi New Hampshire, Los Angeles Times, objavio je novu anketu prema kojoj se senator iz Massachusettsa, John Kerry, nalazi u uvjerljivoj prednosti pred svojim protivnicima. Senator Kerry, kako se javlja, uživa podršku 32 posto vjerojatnih birača. Njegova pratnja, čini se, vodit će neizvjesnu borbu za drugo mjesto. Bivši guverner Vermonta ima podršku 17 posto birača, umirovljeni general Wesley Clark 17 posto, za senatora Johna Edwardsa moglo bi glasati 14 posto, a za senatora Josepha Liebermana šest posto birača, javlja Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG