Linkovi

Spirit poslao 'ograničeni dotok informacija' (24/1/04) - 2004-01-24


Američka svemirska sonda Spirit poslala je s Marsa smislene signale po prvi put od srijede. Međutim, dužnosnici svemirske agencije zaduženi za ovu misiju kažu kako ne očekuju da će se vozilo uskoro vratiti u redovito stanje, dok istovremeno analiziraju što je moglo dovesti do poremećenog ponašanja samohodne sonde.

Nakon dva dana nerazumljivih signala i podataka koje je sonda slala na zemlju, znanstvenici su u laboratoriju u Kaliforniji primili ono što nazivaju – 'ograničeni dotok informacija'. Spirit je jučer emitirao dva niza informacija u razmaku od sat vremena, a ukupni signal je trajao oko pola sata. Do ovog prijema informacija došlo je nakon što je sa zemlje pokrenuta kompjuterska komanda kojom se traži od letjelice da pošalje dijagnostičke podatke o svom stanju. Inženjeri sad pažljivo proučavaju primljene podatke u potrazi za razlogom koji je izazvao probleme u komunikaciji.

Direktor projekta Peter Theisinger kaže da software na letjelici još uvijek ne funkcionira kako treba, te kaže da je stanje softwarea kritično za ostatak misije Spirita. "Možemo očekivati da nećemo uspostaviti funkcionalnost Spirita u dogledno vrijeme – bar nekoliko dana, možda i tjedana, čak i pod najpovoljnijim uvjetima".

Sprit je stigao na Mars prije tri tjedna u potrazi za tragovima vode. Identična letjelica Opportunity spustit će se sutra u ranim jutarnjim satima na suprotnu stranu Crvenog planeta.

XS
SM
MD
LG