Linkovi

U Jemenu održana konferencija o demokraciji (24/1/04) - 2004-01-24


Izaslanici iz više od pedeset zemalja i mnogih međunarodnih i regionalnih organizacija razgovarali su na sastanku u Jemenu o nadama za demokraciju na Srednjem istoku. Ovoj konferenciji pokrovitelj je bio Jemen, u suradnji s Kanadom, Švicarskom, Europskom unijom i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj.

Konferencija je održana nakon što je objavljen izvještaj Ujedinjenih naroda, u kojem se zaključuje da Srednji istok i dalje pati zbog autoritarnih režima, cenzure i tlačenja žena. Na konferenciji se govorilo o tim oblicima zlostavljanja. U završnoj izjavi, izaslanici su kazali da su "ljudska prava i primjena vladavine zakona u skladu sa svim kulturama", te da moraju biti u temelju "svakog smislenog pojma demokracije". Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh izjavio je da je "demokracija izbor modernog doba za sve narode svijeta i brod spasa za političke režime."

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da narodi Srednjeg istoka ne "bi trebali biti izvan dohvata slobode".

"Jesu li milijuni muškaraca, žena i djece osuđeni da zbog povijesti ili kulture žive u despotizmu? Jesu li posve sami, tako da nikada neće upoznati slobodu, niti će moći izabrati slobodu? Ja u to ne vjerujem. Vjerujem da svatko ima sposobnost i pravo biti slobodan."

U poruci sudionicima konferencije, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da "demokracija pripada narodu" i da "se ne može nametnuti izvana." Sjedinjene Države dijele taj stav, kao što je jasno dao do znanja predsjednik Bush.

"Demokratski izabrane vlade na Srednjem istoku odražavat će svoje kulture. Neće i ne bi trebale izgledati kao naša vlada. Demokratske zemlje mogu biti ustavne monarhije, savezne republike ili parlamentarni sustavi. A demokracijama koje funkcioniraju treba vremena da se razviju, kao što je to bio slučaj i s našom demokracijom."

Kao i drugdje u svijetu, vlade zemalja Srednjeg istoka mogu prošiti slobodu i ojačati demokratske institucije. "Dobri i sposobni ljudi Srednjeg istoka", rekao je predsjednik Bush, "zaslužuju da postanu aktivni građani."

XS
SM
MD
LG