Linkovi

Film tjedna: 'Monster' (24/1/04) - 2004-01-23


Prognozeri dobitnika ovogodišnjih filmskih nagrada “Oscar” predviđaju da bi Južnoafrikanka Charlize Theron mogla biti nominirana za snažno odigranu ulogu serijskog ubojice u drami utemeljenoj na stvarnim događajima - “Monster” – “Čudovište”.

Aileen Wuornos bila je u neprilikama u većem dijelu svojih 46 godina. Majka ju je napustila kao dijete, u 14-toj godini bila je trudna, a prije nego što je napunila dvadesetu prostituirala se na zaustavljalištima za kamione. Međutim, njena sreća i život promjenili su se, kako se čini, 1986. godine kad je u jednom baru u Daytoni, na Floridi, upoznala jednu ženu.

U filmu ta je žena nazvana Selby što nije njeno pravo ime. U sljedećih šest godina njihova veza bila je ponekad puna ljubavi, nekad svađa, no bila je nešto za što je Aileen bila spremna učiniti sve...uključujući sedam ubojstava. Gotovo neprepoznatljiva Charlize Theron udebljala se i zamijenila svoju ljepotu djevojke s naslovne strane s grubim izgledom koji je nevjerojatno sličan stvarnoj Aileen Wuornos. Premda njezin lik čini užasne stvari ona kaže da joj je romansa pomogla pronaći nešto s čim se može identificirati.

Christina Ricci glumi Selby koja svjedoči protiv svoje bivše ljubavnice nakon njenog uhićenja zbog ubojstva: "U njenom liku vidljivo je da je došla iz veoma represivnog svijeta te da ne tolerira ono što ona jest. Aileen je samo šansa da živi život onako kako to želi i učinit će sve da sačuva tu slobodu. Tu se postavlja pitanje koliko je ona imala veze s počinjenim zločinima."

Scenarij i režiju za film “Čudovište” potpisuje Patty Jenkins koja se dopisivala sa stvarnom Aileen Wuornous te stekla njeno povjerenje dok je ona čekala na smrtnu kaznu u zatvoru na Floridi: "Bilo kakvo suosjećanje koje bi smo izborili za nju, bez priznavanja apsolutne istine, bila bi pirova pobjeda. Mislim da bi trebalo težiti tome da budemo u mogućnosti prepričati dirljivu priču bez bilo kakve agende koju namećete fabulom. Zbog toga sam se odmaknula od svog uobičajenog stila kako film ne bi bio priča o smrtnoj kazni, lezbijski ili aktivistički film već da priča bude ispričana sa što više različitih uglova i dimenzija koje možete dobiti."

Ljudska kompleksnost navela je Charlize Theron da povjeruje da je pogrešno svesti Wuornos na ludu osobu ili psihopata: "Aileen je počinila neke užasne stvari i to je činjenica u njenom životu. No s druge strane, toliko toga ne znamo jer ona više nije živa, a nisu niti njene žrtve. Nitko nikada neće znati što se stvarno dogodilo no ona je ipak uvijek bila jednostrano proglašavana čudovištem. Zbog toga ne bi bilo ispravno da smo mi snimili film koji bi bio samo suosjećajan prema njoj jer bismo tako počinili istu grešku kao drugi ljudi prema njoj."

Aileen Wuornos pogubljena je u jednom floridskom zatvoru u listopadu 2002. godine. Film “Čudovište” snimljen je na istim lokacijama gdje su se događali stvarni događaji.

XS
SM
MD
LG