Linkovi

Kongres usvojio dio proračuna vrijedan 820 milijardi dolara (23/1/04) - 2004-01-23


Američki Kongres konačno je usvojio posljednji dio proračuna vrijedan 820 milijardi dolara. Tim sredstvima financira se veći dio djelatnosti američke vlade te tisuće projekata američkih saveznih država čiji su zastupnici u Kongresu tražili sredstva federalne vlade. Oko ovog proračunskog zakona postojala su duboka razilaženja po nizu pitanja, od označavanja hrane, vlasništva nad medijima, vaučera za škole i drugih pitanja. No demokrati, kako piše New York Times, ovaj put nisu bili voljni ići do kraja u svom protivljenju i dovesti do zatvaranja federalne vlade. Ovaj list najavljuje da će ministar obrane Donald Rumsfeld pozvati danas na povećavanje izdvajanja za obranu za sedam posto, odnosno za 26 milijardi dolara. Ako taj prijedlog bude usvojen američki proračun za oružane snage iznosit će 395 milijardi dolara.

Los Angeles Times javlja da je potpredsjednik Dick Cheney oživio dvije kontroverzne procjene američke vlade o prijeratnoj situaciji u Iraku. Gospodin Cheney je izjavio jučer da postoje uvjerljivi dokazi da je Saddam Hussein bio povezan s al-Qaidom, te da su dvije kamionske prikolice, otkrivene nakon rata, dokaz da je Irak imao program biološkog oružja. Gospodin Cheney dao je tu izjavu u intervjuu za National Public Radio, prenosi Los Angeles Times.

Washington Post, pak, piše o aktualnoj situaciji u Iraku i prenosi procjene američkih vojnih časnika. Visoki američki časnici kažu da ostvaruju napredak borbi protiv pobunjenika, ali upozoravaju da politički prijepori oko iračkog puta ka suverenitetu mogu produžiti ili pak pogoršati sigurnosne probleme, ističe Washington Post. Zapovjednik američkih snaga u Iraku, general John Abizaid, kaže da se stvari, u vojnom smislu, dobro razvijaju i u Iraku i u Afaganistanu. No general Abizaid još uvijek je neodlučan proglasiti pobjedu zbog neizvjesnog razvoja političkih prilika, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG