Linkovi

Povećanje hrvatskog vojnog kontigenta u Afganistanu? (22/1/04) - 2004-01-22


Predsjednik sabora Republike Hrvatske Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul kraćim razgovorom s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom okončali su posjet Sjedinjenim Državama, gdje su došli kako bi nazočili govoru predsjednika Busha o stanju nacije te kako bi od američke administracije dobili potporu za ulazak Hrvatske u NATO savez.

Razgovor s Colinom Powellom bio je kruna našeg vrlo uspješnog boravka u Washingtonu – istaknuo je Vladimir Šeks neposredno prije nego će vladinim zrakoplovom poletjeti za Europu: "Dobili smo sjajnu potporu za povezivanje Hrvatske i Sjedinjenih Država, posebno kroz odnose Senata, Zastupničkog doma i hrvatskog parlamenta, a dobili smo i potporu za sponzoriranje rezolucije koju bi i Zastupnički dom i Senat usvojili i kojom bi Hrvatskoj dali potporu za ulazak u NATO savez. Veoma smo zadovoljni i mislim da smo obavili dobar posao" - naglasio je gospodin Šeks. No, što su bile teme razgovora s Colinom Powellom?

S američkim državnim tajnikom bilo je razgovora o znamenitom Članku 98, kojim se traži izuzeće američkih državljana od sudjenja na Medjunarodnom kaznenom sudu i o tome da je državni tajnik sugerirao da Hrvatska što prije ratificira Memorandum izmedju Sjedinjenih Država i Hrvatske o intelektualnom vlasništvu. Razgovarali smo i o tome da se pripremi dolazak premijera Ive Sanadera u Sjedinjene Države te o potpori koju državni tajnik daje ulasku Hrvatske u NATO "kišobran". I njegova, a i naša procjena je da je ulazak Hrvatske u NATO najbolji jamac za participaciju u globalnoj protuterorističkoj koaliciji.»

Čelnik hrvatskog Sabora je naglasio da tijekom razgovora s američkim državnim tajnikom nije bilo riječi o suradnji Hrvatske s haškim tribunalom niti o slanju hrvatskih vojnika u Irak:

"No, bilo je riječi o tome da je Hrvatska spremna povećati svoj kontigent u Afganistanu."

Vladimir Šeks je, kako kaže, službeno pozvao i kongresmene i senatore da posjete Hrvatsku u sklopu jednog izaslanstva što su prihvatili te očekuje da će se taj posjet realizirati u skladu s njihovim mogućnostima. Dogovarano je i to da šefovi parlamentarnih odbora i Kongresa i hrvatskog Sabora ostvare odredjen oblik povezivanja i suradnje. Do ovakvih oblika suradnje dolazi nakon niza razgovora u Kongresu, a hrvatsko izaslanstvo se sastalo i s čelnicima senatskog i kongresnog odbora za vanjsku politiku – Richardom Lugarom i Henryem Hydom.

Tijekom njihovog susreta s kongresmenom Doughom Bereuterom, koji je ujedno i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO saveza, najavljen je njegov skori dolazak u Hrvatsku kako bi se iz prve ruke uvjerio u kojoj mjeri Hrvatska ispunjava uvjete za učlanjenje u tu sjevernoatlansku političku i vojnu organizaciju.

XS
SM
MD
LG