Linkovi

Konzervativni republikanci žele  usporiti veliku potrošnju američke vlade (22/1/04) - 2004-01-22


Skupina bivših djelatnika američke Središnje obavještajne službe, CIA-e, traži da Kongres otvori trenutnu istragu oko okolnosti objavljivanja imena tajne agentice Valerie Plame, čije se ime našlo u jednoj novinskoj kolumni prošlog ljeta. Kako piše New York Times, pismo s takvim zahtjevom poslano je predsjedniku Zastupničkog doma Kongresa Dennisu Hastertu i drugima. Bivši agenti CIA-e, očito je iz pisma, odražava nemir te bojazan da četveromjesečna istraga Ministarstva pravosuđa oko curenja tog podatka u medije nikad neće otkriti tko je bio izvor.

Podsjetimo, kolumnist Robert Novak identificirao je Valerie Plame kao agenticu CIA-e u svojem članku, a rekao je da je izvor te informacije bio “netko iz Bijele kuće”. Ljutnja zbog tog događaja izražena je zato što postoji sumnja da je to učinjeno kako bi se kaznio suprug gosoiđe Plame, bivši ambasador Joseph Wilson, koji se suprotstavio politici Bushove administracije po pitanju Iraka, piše New York Times.

Isti dnevnik piše da konzervativni republikanci žele usporiti veliku potrošnju američke vlade. 40 republikanaca iz Zastupničkog doma sastalo se da bi dogovorili način kako navesti predsjednika Busha i čelništvo njihove stranke na Capitol Hillu da se pozabavi ovim problemom. Ankete pokazuju, ističe New York Times, da povećanje državnog deficita izaziva sve veću zabrinutost republikanske izborne baze te da republikanci gube tradicionalnu prednost pred demokratima po ovom pitanju.

Istodobno, kako piše Los Angeles Times, kongresni Ured za kontrolu potrošnje državnih sredstava stavio je pod povećalo djelatnost agencije koja američkim vojnicima u inozemstvu organizira zabavu u vidu domaćih glazbenih zvijezda. Nakon pregleda deset nasumičnih turneja istražiteljima je zapalo za oko da se sredstvima poreznih obveznika plaćaju najskuplje avionske karte, likerska pića te usluge prijevoza limuzina što predstavlja kršenje pravila Pentagona i savezne vlade. Koncertni nastup Jennifer Lopez za američke vojnike na vrhuncu rata u Afganistanu navodi se među upitnim troškovima. Kongresni Uerd za kontrolu potrošnje državnih sredstava zaključio je da je u razdoblju od dvije godine, na nepriličan i upitan način, potrošeno više od 430 tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG