Linkovi

Kofiju Annanu njemačka medijska nagrada za doprinos svjetskom miru (22/1/04) - 2004-01-22


Pošalju li u Irak ekspertni tim za procjenu uvjeta za održavanje brzih izbora za prijelaznu vladu, Ujedinjeni narodi će inzistirati na njegovoj nezavisnosti i neutralnosti, izjavio je u njemačkom gradu Baden Badenu glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Glavni tajnik još razmatra zahtjev SAD i civilnog vijeca za privremenu upravu Irakom za slanjem ekspertnog tima UN-a sa zadatkom da u Iraku procjeni uvjete za odrzavanje izbora u do svibnja ove godine. Kofi Annan kazao je u Baden Badenu da konacna odluka o slanju UN-ovih strucnjaka “ukljucuje kompleksan niz faktora” koje nije precizirao.

Ranije je, televizijskoj kuci ARD, izjavio da je u “razgovorima s Amerikancima i s clanovima irackog vijeca za privremenu upravu jasno dao do znanja da ce, u slucaju da se se odluci ukljuciti UN, inzistirati na nezavisnosti i neutralnosti”. Dodao je i da ce obje strane trebati prihvacati procjene UN-a. Izbore u Iraku zahtjevaju Siiti, vecinsko stanovnisto u 25 milijunskoj drzavi. Annan je rekao da “u okviru stvarnih ogranicanja nametnutih i dalje vrlo teskom sigurnosnom situacijom u Iraku, UN, koliko mogu, ostaju predani pomagati Iracanima”.

Glavni tajnik UN-a u Baden Badenu je primio njemacku medijsku nagradu za doprinos svjetskom miru. Govor na ceremoniji pred oko 600 uzvanika odrzao je bivsi americki predsjednik Bill Clinton koji je u Baden Baden doveo 35 svojih prijatelja medju kojima i holivudske zvijezde Chevya Chasea i Johna Cusacka.

“Kofi Annan zagovara dostojansto, covjecnost i vjeru u oprost i kao ni jedan glavni tajnik UN-a prije njega uziva povjerenje i covjeka s ulice. Cijenim ga zbog jer je posten, human i predan pravdi,”rekao je bivsi americki predsjednik koj i je njemacku medijsku nagradu primio prije pet godina. Glavni tajnik UN-a rekao je da ce prosla godina u povijesti UN-a biti upamcena kao jedna od najtezih i najbolnijih. „Nadam se da svijet nece dozvoliti da Irak i u 2004 monopolizira svu paznju“, kazao je Kofi Annan.

XS
SM
MD
LG