Linkovi

U Washingtonu - 31 godina ozakonjenog pobačaja (23/1/04) - 2004-01-22


U Washingtonu su se jučer okupile tisuće prosvjednika, među kojima i dvadesetak rimokatoličkih svećenika, kako bi, kao i svake godine od 1973, izrazile neslaganje s presudom američkog Vrhovnog suda kojom je bio ozakonjen pobačaj.

Pred skupom od oko 15 tisuća prosvjednika, u središtu grada, nadbiskup Filadelfije proglasio je jučerašnji četvrtak 'danom ljudskog života i ljudskog digniteta'. Jučer je bila 31. obljetnica presude u slučaju Roe protiv Wadea, povijesnog sudskom procesu u borbi za pravo žene na pobačaj.

Na Nacionalnom Mallu, pak, tisuće drugih prosvjednika slušale su preko telefona i razglasa poruku predsjednika Busha, koji se javio iz New Mexica. Gospodin Bush je prosvjede nazvao 'djelom s plemenitom pobudom'. Američki je predsjednik neskriveni protivnik pobačaja.

Agencija Associated Press navodi riječi predsjednice skupine 'Planirano roditeljstvo', koja podržava pravo na pobačaj, da su politički protivnici njezine organizacije pravi 'gerilski borci'. Gloria Feldt kaže da su protivnicima pobačaja mrske zakonske mjere koje su ženama pružile mogućnost izbora oko vlastite trudnoće i roditeljstva.

XS
SM
MD
LG