Linkovi

Madridski klub optužuje Međunarodni monetarni fond za 'nedemokratičnost' (23/1/04) - 2004-01-22


Madridski klub ugledna je skupina koju sačinjava 25 negdašnjih premijera i predsjednika. Upravo je izdala izvješće o Međunarodnom monetarnom fondu. Ova skupina nalazi da Fond nije dovoljno demokratičan.

Novo izvješće Madridske skupine, objavljeno jučer, u načelu pozitivno ocjenjuje rad Medjunarodnog monetarnog fonda, nalazeći da je bio učinkovit u zemljama u kojima je imao znatnu aktivnost. Kao uzorak ispitani su Brazil, Poljska te Južna Koreja.

No, sudionici konferencije u washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, skrenuli su pozornost na – kako je rečeno - „nedostatak demokracije u samom Međunarodnom monetarnom fondu”. Profesor Sveučilišta Harvard Jorge Dominiguez smatra nedopustivim da ta organizacija, koju čine 184 države, na čelu ima isključivo Europljane. "To je mimo svih kriterija koje je usvojio Međunarodni monetarni fond. Takvu proceduru MMF ne bi pozdravio niti u jednoj zemlji na svijetu."

Slična tradicija neslužbeno nalaže da na čelu Svjetske Banke bude Amerikanac. Obje su ove medjunarodne organizacije ustanovljene 1944. na konferenciji saveznika drugog svjetskog rata, održanoj u New Hampshireu.

I sami članovi MMFa slažu se da je došlo vrijeme za promjene. Tom Dawson, šef Odjela za odnose s javnošću, istaknuo je na nesrazmjer u glasačkom sustavu upravnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda, u kojem bogate zemlje imaju neproporcionalno veliku vlast, potpuno je nevjerojatno da je brazilski udio u fondu manji od belgijskog, a korejski manji od danskog. To nema nikakvog gospodarskog smisla – kaže ovaj dužnosnik.

XS
SM
MD
LG